Δεν φαντάζεσαι πόσα προσφέρεις στο μωρό σου όταν του διαβάζεις βιβλία από νωρίς

Αν και πολλοί θα έλεγαν στους γονείς ότι «βιάζονται» όταν διαβάζουν ένα βιβλίο σε ένα μωρό, καθώς αυτό δεν καταλαβαίνει, η αλήθεια είναι πως οι ειδικοί διατείνονται «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά».

Σε αυτό συνηγορούν πολλές μελέτες που διατείνονται πως όταν διαβάζεις από νωρίς στο μωρό σου, χτίζεις το λεξιλόγιό του, γεγονός που βοηθά στις επιδόσεις του στο σχολείο. Η ομιλία και η ανάγνωση βιβλίων αποτελούν την σωστή βάση ώστε το παιδί να αποκτήσει ευχέρεια λόγου στο μέλλον.

Μαλιστα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσε ότι τα μωρά ανταποκρίνονται περισσότερο στην ανάγνωση παρά στα παιχνίδια και μαθαίνουν πολύ περισσότερα, όταν η μαμά και ο μπαμπάς τους διαβάζουν κάτι. Άλλωστε για τα μωρά δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενο που αναπτύσσεται στο βιβλίο όσο το εργαλείο «άνθρωπος» και ο τρόπος που το εισαγάγει. Μία συνθήκη είναι αναγκαία και ικανή: η φυσική παρουσία ανθρώπου ως εκπαιδευτή στη ζωή του βρέφους-παιδιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, η ανάγνωση βιβλίου σε ένα μωρό θα μπορούσε να παραλληλιστεί ψυχοδυναμικά με την αξία του θηλασμού.

Παράλληλα, το διάβασμα στα παιδιά σε μικρή ηλικία ενισχύει το δεσμό γονέως- παιδιού, ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρώιμων ικανοτήτων αλφαβητισμού που χρειάζεται ένα παιδί στο σχολείο, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ‘’χτίζει’’ γλώσσα, αλφαβητισμό και κοινωνικο- συναισθηματικές ικανότητες που διαρκούν μια ζωή.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που κάνει τη διαφορά για την πρώιμη ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ανάγνωση βιβλίων με έντονες εικόνες και απλές προτάσεις αντί για μεμονωμένες λέξεις.

Διαβάστε του βιβλία, ώστε το μωρό να αναπτύξει όχι μόνο ένα πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά και μια αγάπη για τα βιβλία που θα το βοηθήσουν και κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς πρέπει να διαβάζετε με το παιδί;
Ανάλογα με την ηλικία οι γονείς πρέπει:

Διαβάζοντας με το μωρό:
Να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, όταν του διαβάζετε.

Διαβάζοντας με το παιδί ενός έτους:
Να αφήνετε το παιδί σας να κινηθεί γύρω, ενώ διαβάζετε.
Να αφήνετε το παιδί να διαλέξει ή να κρατήσει ένα βιβλίο
Να ονομάζετε τις εικόνες. Έτσι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καινούργιες λέξεις.
Να διαβάζετε τις ετικέτες και τις ταμπέλες οπουδήποτε πηγαίνετε.
Να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά.

Διαβάζοντας με ένα προνήπιο:
Να έχετετο παιδί σας καθισμένο κοντά ή στην αγκαλιά σας, ενώ του διαβάζετε.
Να του κάνετε ερωτήσεις για την ιστορία.
Να αφήνετε το παιδί να σας λέει ιστορίες.
Να επισκέπτεστε συχνά μια βιβλιοθήκης ή ένα βιβλιοπωλείο, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να επιλέγει περισσότερα βιβλία.

Διαβάζοντας με το παιδί δύο ετών:
Να διαβάζετ τις ετικέτες και τις πινακίδες, οπουδήποτε πηγαίνετε.
Να έχετε διαφορετικά βιβλία στο σπίτι και να αφήνετε το παιδί σας να επιλέξει.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here