Τη Δευτέρα στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Παρασκευή η ψηφοφορία


Τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρωτόκολο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής στο διάστημα 11-13 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση και η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως ορίζει το Σύνταγμα η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά από έναν μήνα.

Τζανακόπουλος: «Η 25η Γενάρη-ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, «στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο», καθότι, όπως πρόσθεσε, «από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού».

Όπως ανέφερε, για αυτόν τον λόγο είναι ιστορικής σημασίας η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, «που αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της φιλίας των λαών». Πρόκειται, είπε, για γεγονός «που συμβολοποιεί τη νίκη του πολιτικού θάρρους και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου, απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον εθνικισμό την πατριδοκαπηλία και το εμπόριο μίσους».

Ως προς τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία.

του Γιώργου Λυκουρέντζου/real.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ