Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματη» υποβολή για σχεδόν 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους


Αλλαγές στον τρόπο που θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για σχεδόν 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, φέρνει η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από την ΑΑΔΕ, κάτι που θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα βάλει τέλος στις παρατάσεις.

Συγκεκριμένα, από φέτος οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση.

Εργοδότες, δημόσιοι φορείς και τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις για τις αποδοχές και πάσης φύσεως εισοδήματα απέκτησαν εντός του 2023 φορολογούμενοι, στοιχεία με βάση τα οποία θα προσυμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί στο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δηλώσεις για πρώτη φορά φέτος θα είναι προσυμπληρωμένες για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Οι δηλώσεις αυτές θα σταλούν αυτόματα από το σύστημα.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και πλέον ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν με ένα «κλικ».

Παράλληλα, η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο σε δόσεις και όχι εφάπαξ θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση μέχρι τέλος Ιουλίου και την τελευταία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού οφειλόμενου ποσού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ