Παρατείνονται μέχρι 1η Μαρτίου οι δηλώσεις ασφάλισης κατοικίας για μειωμένο ΕΝΦΙΑ


ΕΝΦΙΑ: Νέα προθεσμία έως την 1η Μαρτίου 2024 δόθηκε για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσής του σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.



Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

– Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.

– Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον ως την 1η Μαρτίου 2024 (και 19/3/2024 για την επιβεβαίωση των στοιχείων). Κατ’ αυτό τον τρόπο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους, αλλά και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις».



Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διευκολύνουμε τους πολίτες που δικαιούνται την μείωση ΕΝΦΙΑ να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων τους».

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

ΕΝΦΙΑ – Γιατί κόπηκαν 4 στις 10 αιτήσεις

Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις «κόπηκαν» από την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς η κατοικία είτε δεν ήταν ασφαλισμένη και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα είτε η ασφαλισμένη αξία ήταν μικρότερη των 900 ευρώ το τ.μ.

Με βάση το νόμο εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Έτσι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών φόρος μειώνεται 10%, για 9 μήνες η έκπτωση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Φέτος την έκπτωση έως 10% δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα ενώ η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης. Για μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν παρέχεται έκπτωση.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές ή τα στοιχεία που αναγράφονται είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Τί ισχύει στις πολυκατοικίες

Σε περίπτωση πολυκατοικιών που όλα τα διαμερίσματα έχουν ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών και να κάνει αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα.

Εάν οι δικαιούχοι διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν με νέα τροποποιητική δήλωση ενώ μπορούν να ενημερώνονται για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησης καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ