Συνταγή για μπατζίνα για να γλύφεις και το πιάτο


Συνταγή για μπατζίνα: Η μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα από την Θεσσαλία, συγκεκριμένα μια πανεύκολη πολύ λεπτή αλμυρή “γuμvή” κολοκυθόπιτα

Αυτή η πιτούλα εκείνα τα χρόνια αποτελούσε το κολατσιό όλων για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, σαν κέρασμα, σαν εύκολη λύση για να χορτάσουν την “πείνα” τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!

Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, συνήθως ψηνόταν στο ξυλόφουρνο!

Μία πίτα που “κρύβει” την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων.

Ακολουθείς παρακάτω τη συνταγή για μπατζίνα, σου υπόσχομαι πως αν την κάνεις και λεπτή-λεπτή θα είναι η καλύτερη μπατζίνα που έφαγες ποτέ!

Στη Θεσσαλία βάζουν κολοκύθια ειδικά για μπατζίνα, αυτά που γίνονται μεγάλα πρασινοκίτρινα, δεν υπάρχει σπίτι σε χωριό που να μην έχει 5-6 τέτοια κολοκύθια για να φτιάχνει τη καλύτερη συνταγή για μπατζίνα!

Υλικά

  • 500 γρ. κολοκύθα πράσινη ή κολοκυθάκια
  • 300-400 γρ. φέτα, σκληρή
  • 2 αυγά
  • 120ml γάλα
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

2. Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους. Βγάζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά,το γάλα, το ελαιόλαδο, την τριμμένη κολοκύθα και τα ¾ από τη φέτα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.

4. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η μπατζίνα να έχει πάχος το περισσότερο 1 εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.

5. Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.

6. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.

7. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 20′
  • Χρόνος Ψησίματος: 60′
  • Ποσότητα: 10-12 άτομα

ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ

Συνταγή για μπατζίνα για να γλύφεις και το πιάτο
Συνταγή για μπατζίνα για να γλύφεις και το πιάτο


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ