Σπίτια για ευάλωτους από τα ακίνητα του Δημοσίου – Οι δικαιούχοι


Βρέθηκαν και ήδη ετοιμάζονται προς κοινωνική αξιοποίηση τα πρώτα δημόσια κτήρια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή περισσότερων κενών δημοσίων κτηρίων σε όλους τους δήμους της χώρας που θα δοθούν προς ενοικίαση με τη μορφή κοινωνικής αντιπαροχής, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τη στέγαση των υπαλλήλων, όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους.Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Απογευματινή, αναμένεται να ενισχύσει τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης.

Με βάση τις προτεραιότητες του υπουργείου, πρώτη στη σειρά έρχεται η εκμετάλλευση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η παράδοση των οικισμών στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά αλλά και 120 κενά διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλάνο εντάσσονται ακόμη 11 οικόπεδα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, σε Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για τη στέγαση των νέων, σε 57 δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση. Ήδη περισσότεροι από 600 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κατ’ αρχήν ανταποκριθεί θετικά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι νέοι θα πρέπει να κατοικούν σε έναν από τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δήμοι άλλωστε είναι αυτοί που θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση και κριτήρια όπως ο αριθμός των τέκνων, εάν είναι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, ΑμεΑ άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση, άνεργοι, άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας καθώς και νοικοκυριά δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, οι δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών έως 3 διαθέσιμα ακίνητα. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

Η δαπάνη για την κάλυψη ενοικίου από το Δημόσιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος, καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ