Τσίπρας: Μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη


Τη συγκίνησή του για την ιστορική επίσκεψή του στη Θεολογική σχολή της Χάλκης εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Σε λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρέστη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τον κ. Τσίπρα και την σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

«Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος. Είχα τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβώ σημαντικότητα μνημεία του ελληνισμού, που ανήκουν πια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μνημεία οικουμενικά. Δεν παραβλέπουμε όμως το γεγονός ότι είναι μνημεία του ελληνισμού, της ελληνικής κοινότητας και μειονότητας εδώ στην Κωνσταντινούπολη που πέρασε πολλά, κυνηγήθηκε, διώχθηκε, όμως δεν έχασε τις ρίζες της» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας παρομοίασε τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης με ένα κορμό πληγωμένου δέντρου, αλλά τόνισε ότι «οι ρίζες υπάρχουν».

«Σήμερα είχα τη χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων μας εδώ στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά αντικείμενο ελπίδας από τους Τούρκους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα: «Ότι η επαναλειτουργία της Σχολής δεν θα αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, διχασμού και παρερμηνειών αλλά μήνυμα φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς μας».

Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά

Στην Αγία Σοφία ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που σήμερα επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη για σειρά κρίσιμων επαφών.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας, συνοδευόμενος από τον Κώστα Γαβρόγλου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Μάρκο Μπόλαρη αλλά και τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Εκεί τον υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην ξενάγηση.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ