5ο Διεθνές Φεστιβάλ Συνεργατικού & Ανεξάρτητου Κινηματογράφου


Φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών& παράλληλων δράσεων (22-29 Ιουνίου) – Open Air Festival με την τεχνολογία του Solar Cinema – Όλες οι προβολές & οι δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό

Το Διεθνές Φεστιβάλ Συνεργατικού & Ανεξάρτητου Κινηματογράφου είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που έχει ως κεντρικό άξονα  την παρουσίαση ταινιών από όλο τον κόσμο οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από ένα μοντέλο συνεργατικό (εξίσου επένδυση εργασίας και κεφαλαίων από όλους τους συμμετέχοντες δημιουργούς και εξίσου διαμοίραση των κερδών από τις πωλήσεις των φιλμ), χωρίς αρωγή από δημόσιες επιχορηγήσεις. Η επιλογή ταινιών με κριτήριο τη συνεργατική διαδικασία παραγωγής, αποτελεί την κεντρική φιλοσοφία του φεστιβάλ που επιθυμεί να αναδείξει τη συνεργατικότητα ως ένα βιώσιμο και δημοκρατικό μοντέλο δημιουργίας και διάχυσης του καλλιτεχνικού έργου.

Η 5η έκδοση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε στο διάστημα 22-29 Ιουνίου 2024, με νέο πρόγραμμα ταινιών σε εξωτερικούς χώρους των περιοχών Δάφνης & Υμηττού και γι’ αυτό αιτούμαστε εκ νέου τη στήριξη του Φεστιβάλ. Έχουμε ήδη λάβει περισσότερες από 600 αιτήσεις συμμετοχής οι οποίες προέρχονται από 64 χώρες.

Η πρώτη επιλογή των ταινιών θα γίνει από καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από τους:  Γρηγόρης Πατρικαρέας (ηθοποιός, σκηνοθέτης),Αριστέα Ανύση (ηθοποιός – μουσικός) και Πόπη Νικήτα (σκηνοθέτης), Στεφανία Μακριαλέα (τεχνικός ήχου, ηθοποιός) και δυο ακόμη κινηματογραφιστές των οποίων οι ταινίες συμμετείχαν σε προηγούμενα φεστιβάλ μας. Η επιλογή γίνεται μετά από ανοιχτή πρόσκληση που διαχέεται διεθνώς μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και ιστοσελίδων σχετικών με τον κιν/φο. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν το έργο τους μέσω της μεγαλύτερης διεθνώς πλατφόρμας υποβολής. 

Το πρόγραμμα ταινιών του φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Φέτος, η επιτροπή που θα επιλέξει τις ταινίες προς βράβευση θα αποτελείται απο τους: Κωνσταντίνος Στραγαλινός (σκηνοθέτης), Δημήτρης Καλαντίδης (πρόεδρος Ο.Κ.Λ.Ε.), Δημήτρης Καδής (μοντέρ), Γιάννης Φώτου(διευθυντής φωτογραφίας και κινηματογραφιστής), Κυριάκος Λιαράκος (σκηνοθέτης), Νίκος Παντελίδης (ηθοποιός), Έφη Μεράβογλου (ηθοποιός), Ρωξάνη Χατζηδημητρίου (συνθέτρια – μουσικός), Ιωσήφ Πολυζωίδης (ηθοποιός), Umut Vedat (κινημαοτογραφιστής). Ως ειδικός προσκεκλημένος θα κληθεί κάποιος/α κινηματογραφιστής/τρια από το εξωτερικό που θα έχει να μιλήσει για την πορεία του στο σύγχρονο σινεμά. Στην επιλογή της επιτροπής, ο βαθμός συνεργατικότητας στη δημιουργία μιας ταινίας βαραίνει εξίσου με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. 

Οι ταινίες που βραβεύονται λαμβάνουν σημαντική στήριξη σε τεχνική υποδομή και προώθηση όπως: συμφωνητικό με τους διοργανωτές για ένα χρόνο διανομής σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπηρεσίες μοντάζ και διανομής ρόλων, τεχνική υποδομή για γύρισμα με drone κ.α.

Στόχοι:

Εκπαίδευση και Επαγγελματική ανάπτυξη

Με το φεστιβάλ θέλουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επαγγελματική εξέλιξη των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Για το σκοπό αυτό, το πρόγραμμα προβολών θα πλαισιωθεί απο σειρά σεμιναρίων και ημερίδων πάνω στις εξής θεματικές: κινηματογραφικές τεχνικές, φωτογραφία, υποκριτική για την κάμερα, διανομή ταινιών. Επιπλέον, αναταποκρινόμενοι στην επιτακτική ανάγκη των νέων κινηματογραφιστών για ευκαιρίες κατάρτησής τους σε ο,τι αφορά το επιχειρηματικό κόμματι της δημιουργίας τους, θα διοργανώσουμε ημερίδες και masterclass πάνω σε θέματα χρηματοδότησης/προώθησης ταινιών, όπως: παρουσίαση προγραμμάτων χρηματοδότησης, στρατηγικές εξασφάλισης συμπαραγωγής/διανομής, καλλιέργεια σχέσεων με rental houses και διανομείς. 

Διασύνδεση

Στο φεστιβάλ επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικής διασύνδεσης και ανταλλαγής μεταξύ καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Στα πλαίσια της διασύνδεσης αυτής κύριo ενδιαφέρον μας είναι η συλλογική διερεύνηση, κατανόηση και ανταλλαγή μοντέλων και πρακτικών συνεργατικής παραγωγής, ως μίας στρατηγικής για την δημιουργία ευκαιριών πρόσβασης νέων δημιουργών στην 7η τέχνη και τη βιωσιμότητα της δουλειάς τους. 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ζωντανού κοινωνικού χώρου όπου καλλιτέχνες και κοινό μπορούν να συναντηθούν, να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, να οραματιστούν μελλοντικά κοινά πρότζεκτ. Η επικέντρωση του φεστιβάλ σε έναν μόνο χώρο, αυτό  του Εργοταξίου, που παραμένει όλη τη μέρα ανοιχτός και φιλόξενος, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για την ευρύτερη περιοχή-γειτονιά, δίνοντάς της ζωή, άμεση και ευκολότερη πρόσβαση σε καλλιτεχνικά δρώμενα και ευκαιρία να έρθει σε επαφή με περισσότερες μορφές τέχνης.

Προώθηση νέων Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Προκειμένου να ενισχύσει τους νέους κινηματογραφιστές, το φεστιβάλ προβάλλει το έργο τους στα Ελληνικά ΜΜΕ, και επενδύει στην προώθηση της ταινίας τους τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 2019 έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με φεστιβάλ και φορείς όπως, τη φωτογραφική λέσχη Λιβαδειάς, το φεστιβάλ Θεατροφρένεια στο Δίστομο και το φεστιβάλ Lost world στην Κρήτη- οργανισμοί οι οποίοι θα προβάλουν τις βραβευμένες ταινίες του CIFF στα πλαίσια του προγραμματισμού τους. Μέσα από τη συνεργασία μας με φεστιβάλ του εξωτερικού Vinilonga (Ισπανία), World of Film (Γλασκώβη), Vaviewz (Σικάγο), Starshine, Findecoin (Βενεζουέλα) Commffest (Καναδάς), Fugitif Short Film Festival (Γαλλία)κ.α. Έχει γίνει επικοινωνία ώστε να λαμβάνουν τις βραβευμένες ταινίες μας. Εργαζόμαστε για τη συστηματική προώθηση νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών στο εξωτερικό.

Ανάπτυξη κοινού

Ο Τεχνοχώρος Εργοτάξιον χάρη στην συνεχή παρουσία του στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και της Δάφνης τα τελευταία 10 χρόνια, και μέσα από ποικίλες δράσεις που πραγματοποιούμε στη διάρκεια της χρονιάς (παραστάσεις, stand up comedy, εκπαιδευτικά προγράμματα), έχει καλλιεργήσει ένα πιστό κοινό σε μια περιοχή όπου η προσβασιμότητα σε χώρους τέχνης παραμένει περιορισμένη. Τις δράσεις μας παρακολουθούν κατά μέσο όρο 1200 άτομα το μήνα ενώ κατά την πρώτη του χρονιά το CIFF προσέλκυσε πάνω από 700 άτομα ενώ την τελευταία ξεπεράσαμε τα 2000 άτομα. 

Για το επικείμενο φεστιβάλ, το κοινό αυτό σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε και να το πολλαπλασιάσουμε, μέσα από προώθηση στον τύπο, διαφήμιση στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, έντυπο υλικό στη γειτονιά αλλά και σε όλη την Αττική.  

Παράλληλες δράσεις:

Το 2019 πραγματοποιήσαμε δύο masterclasses τα οποία παρακολούθησαν περίπου 40 επαγγελματίες: Διανομή σε φεστιβάλ με τον διευθυντή του Bucharest Shortcut Festival.

Κατά τη φετινή διοργάνωση προγραμματίζουμε τα εξής σεμινάρια/ημερίδες: Διανομή (είμαστε σε επικοινωνία με εταιρείες διανομής του εξωτερικού), Φωτογραφία (με την Κατερίνα Μαραγκουδάκη), Παραγωγή (με τον Βασίλη Μαζωμένο), Η ενδυματολογία στον κινηματογράφο: ο ρόλος του χρώματος (με την Σοφία Κατσουρά). Θα ακολουθήσουν περισσότερα. Είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις για σεμινάρια και ημερίδες όπως: «Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο σήμερα και επιρροές», «Εύρεση θεμάτων για νέα σενάρια» κ.α.

Θα πραγματοποιήσουμε μεσημεριανές προβολές δωρεάν για τα σχολεία με Ελληνικά ντοκιμαντέρ και ταινίες animation από όλο τον κόσμο. Φέτος, για πρώτη φορά, συνεργάτες μας θα οργανώσουν σε συνεργασία με καθηγητές σχολεία των περιοχών, ομάδες που θα δημιουργήσουν μικρά σενάρια και θα τα γυρίσουν μόνοι τους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος του φεστιβάλ οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα προβάλουν τις ταινίες που θα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, σε ειδικές προβολές.

Φέτος θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές ταινιών μικρού μήκους που έχουν βραβευθεί σε πολύ σημαντικά φεστιβάλ και διοργανώσεις. Ενδεικτικά οι δυο εταιρείες που υπάρχει η πρόθεση να συνεργαστούμε είναι η Horme Pictures και η T-Short.

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφισών κινηματογραφικών ταινιών καθώς και still photography των ίδιων των διευθυντών φωτογραφίας των κινηματογραφικών ταινιών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις και πιο συγκεκριμένα οι : «Ιράκ 9 τόποι επιθυμίας» της Heather Raffo σε σκηνοθεσία Έφης Μεράβογλου & «Μάγισσες, ξωτικά και τα άλλα μεταφυσικά πλάσματα στο έργο του Shakepeare»  σε σκηνοθεσία Στέλιου Πετράκη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η ειδική προβολή (εκτός συναγωνισμού) της συνεργατικής ταινίας μεγάλου μήκους «The Big Father» του Κωνσταντίνου Στραγαλινού. 

Χρονοδιάγραμμα:

22-29 Ιουνίου: Πραγματοποίηση φεστιβάλ. 

Ιστορικό:

Το 1ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε 24-29 Ιουνίου του 2019 στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον. Στην πρώτη μας διοργάνωση λάβαμε περίπου 200 αιτήσεις συμμετοχής και επιλέξαμε και παρουσιάσαμε 60 ταινίες από πάνω από 40 διαφορετικές χώρες (ενδεικτικά: Ιταλία, Ινδία, ΗΠΑ, Ιράν, Πολωνία, Κορέα, Αγγλία κ.α.) και 20 περίπου ταινίες από Έλληνες δημιουργούς. Το 2020 λόγω πανδημίας, το προγραμματισμένο φεστιβάλ ακυρώθηκε και μέρος του προγραμματισμού του μετατέθηκε για τον Μάιο του ίδιου έτους.

Το 2ο έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2021 με ελάχιστες προβολές. Στη συνέχεια σε μικρά διήμερα προβολών μοιράστηκαν οι υπόλοιπες επιλεγμένες ταινίες. Είχαμε λάβει περίπου 150 αιτήσεις συμμετοχής.

Το 3ο έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2022 και σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό. Παρότι πραγματοποιήθηκαν μόνο 5 μέρες προβολών, υπήρξε συμμετοχή και προσέλευση. Είχαμε λάβει περίπου 250 αιτήσεις συμμετοχής.

Το 4ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Solar Cinema του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Έλαβε χώρα των περασμένο Ιούνιο και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό θεατών και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Δάφνης Υμηττού (οικονομική ενίσχυση και παραχώρηση χώρων) σε δυο τοποθεσίες και διήρκησε 7 ημέρες. Οι δυο αυτές τοποθεσίες ήταν η πλατεία παλαιού Δημαρχείου του Υμηττού και το θεατράκι στο Άλσους Πέτρου & Παύλου και πάλι στην περιοχή του Υμηττού. Ήρθαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους η διευθύντρια του φεστιβάλ Balkan Beyond Borders & διευθυντής του Φεστιβάλ Κιμώλου. Είχαμε λάβει περίπου 300 αιτήσεις συμμετοχής.

Όλες οι προβολές & οι δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ