Το ασταμάτητο ράλι στην τιμή του κακάο και η κρίση στην σοκολάτα


Σε αγαθό για… λίγους εξελίσσεται η σοκολάτα με την γιορτή του Πάσχα προ των πυλών

Φαίνεται πως το φετινό Πάσχα θα το θυμόμαστε για… χρόνια καθώς το ξέφρενο ράλι στην τιμή του κακάο φέρνει ανατιμήσεις στη σοκολάτα και φυσικά επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Η τιμή του κακάο ανήλθε σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας την Τρίτη (26/03) στη Νέα Υόρκη τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, προτού υποχωρήσει ελαφρά, λόγω των ελλείψεων προμηθειών εξαιτίας της κακής συγκομιδής στις χώρες παραγωγούς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αυξάνοντας τα κέρδη μετά τα νέα για τις δυσκολίες χρηματοδότησης στη Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο.

Στο Λονδίνο επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.

Αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει πως οι φετινές τιμές είναι αυξημένες κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος!

Τα πασχαλινά αυγά γίνονται ήδη πιο ακριβά λόγω της περσινής αύξησης των τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη ράβδων ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Τι φταίει όμως και το κακάο ξαφνικά έγινε είδος πολυτελείας;

Οι καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες έχουν επηρεάσει την παραγωγή στη Δυτική Αφρική, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίχτη» στον συγκεκριμένο τομέα με το 70% της παγκόσμιας συγκομιδής να παράγεται εκεί.

Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα «γεύονται» τα συνεπακόλουθα της κλιματικής αλλαγής, με τον συνδυασμό των βροχοπτώσεων και της των υψηλών θερμοκρασιών να έχουν συρρικνώσει την παραγωγή!

Χαρακτηριστικό είναι πως στα τέλη του περασμένου έτους, η ισχυρή βροχόπτωση και η εξάπλωση της νόσου του μαύρου λοβού στις δύο χώρες επηρέασαν τη γεωργία, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο. Μάλιστα, οι κακές οδικές συνθήκες δυσκόλεψαν επίσης τη μεταφορά των διαθέσιμων κόκκων στο λιμάνι, σύμφωνα με την έκθεση.

Την πληρώνουν οι καταναλωτές

Όλα τα παραπάνω φυσικά θα τα… πληρώσουν οι καταναλωτές ενόψει και του Πάσχα, ενώ η κρίση αναμένεται να κρατήσει ψηλά το κόστος της σοκολάτας όλο το χρόνο.

Τα πασχαλινά αυγά γίνονται ήδη πιο ακριβά λόγω της περσινής αύξησης των τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη ράβδων ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά για να μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες του κακάο και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ