Μολδαβία: Διοργανώθηκε αγώνας δρόμου 10 χλμ. στο μεγαλύτερο κελάρι του κόσμου


MILESTII MICI, Μολδαβία: Εκατοντάδες δρομείς αγωνίστηκαν σε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων (6 μιλίων) στο μεγαλύτερο κελάρι κρασιού παγκοσμίως, πριν λίγες μέρες. Οι δρομείς έτρεχαν στο σκοτεινό κελάρι φωτίζοντας τη διαδρομή με μικρούς προβολείς που είχαν στο κεφάλι τους. Έτρεχαν μέσα από σκούρες ασβεστολιθικές σπηλιές που εκτείνονται σε περίπου 200 χιλιόμετρα υπογείως κοντά στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου.

Χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές που φορούσαν λαϊκές φορεσιές έκαναν διάφορες παραστάσεις στο σκοτάδι των σπηλαίων, διασκεδάζοντας τους δρομείς. Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν ήταν τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη καθώς και ντόπιοι.

Το κρατικό οινοποιείο Milestii Mici μπήκε στο Guinness World Records το 2005 για αποθήκευση του μεγαλύτερου αριθμού μπουκαλιών κρασιού στον κόσμο. Τώρα κατέχει περίπου 2 εκατομμύρια.

Μέρος του αγώνα διεξήχθη σε ολισθηρά μονοπάτια έξω στο χιόνι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος ήταν κάτω από το έδαφος, με τους δρομείς να τρέχουν δίπλα σε γιγαντιαία δρύινα βαρέλια κρασιού. Αφού έφτασαν στη γραμμή τερματισμού, τους προσφέρθηκε φυσικά ένα ποτήρι κρασί.

«Είναι σε αντίθεση με κάθε αγώνα που έχω κάνει ποτέ, μια εμπειρία ζωής. Η διέλευση μέσα από μια κάβα είναι σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο και υπήρχαν επευφημίες παντού. Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι όλοι, ποτέ δεν το συναντάς αυτό σε μια απόσταση 10χλμ “, δήλωσε η Amy MacDonald από τον Καναδά.

«Είμαι από τον Καναδά, ξέρω πώς είναι να τρέχεις και να γλιστράς στο χιόνι οπότε δεν είχα πρόβλημα με την ολισθηρότητα. Αλλά ήταν δύσκολος αυτός ο αγώνας γιατί το έδαφος δεν ήταν επίπεδο και έπρεπε να συγκεντρωθείς, να εστιάσεις με τον προβολέα σε κάθε θέση που έβαζες το πόδι σου.»

Το τεράστιο αιωνόβιο ασβεστολιθικό λατομείο. χρησιμοποιείται για την αποθήκευση κρασιού εδώ και δεκαετίες. Για να μην χαθούν οι δρομείς, εκδόθηκαν χάρτες που δείχνουν τους υπόγειους “δρόμους” που ονομάστηκαν από διαφορετικές ποικιλίες κρασιού.

Ξενάγηση στα κελάρια του Πούτιν
Η Μολδαβία, ένα έθνος 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, είναι μια από τις λίγες οινοποιητικές περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τα κρασιά και τα μπράντι παραμένουν δημοφιλή σε άλλους πρώην Σοβιετικούς, αλλά είναι λιγότερο γνωστά αλλού.

Ο τομέας του κρασιού απασχολεί περισσότερο από το ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού της Μολδαβίας, αν και από το 2017 αντιπροσωπεύει μόλις το 2,8% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη. Η Μολδαβία ελπίζει να βρει αγορές στη Δύση για το κρασί της και να φέρει τους τουρίστες να δουν το γιγαντιαίο κελάρι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά οι διοργανωτές της κούρσας λένε ότι ο κύριος σκοπός ήταν απλώς να περάσουμε καλά.

“Ο στόχος δεν είναι να πετύχουμε ένα μεγάλο ρεκόρ ταχύτητας. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να διασκεδάσουν”, δήλωσε ο Ντμίτρι Βόλοσιν, πρόεδρος της αθλητικής οργάνωσης Sporter που δημιούργησε τον αγώνα. “Αντί να πίνεις κρασί σε τραπέζι, γιατί να μην τρέχεις και μετά να πίνεις ένα ποτήρι κρασί;”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ