Νέα σφαγή στη Συρία ετοιμάζει ο Ερντογάν: Περιμένει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ


Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αφότου οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συρία, δήλωσε σήμερα 7 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε περιοχές (της Συρίας), απ’ όπου θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις» σημείωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, τα βήματα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία θα πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Όπως σημείωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία διαθέτει κάθε μέσο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας από μόνη της, αρκεί οι σύμμαχοί της να της παράσχουν υλικοτεχνική υποδομή.

«Η πρόσφατη πρωτοβουλία που πήρε ο (πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ στη Συρία κατέστρεψε τα σχέδια εκείνων που επιχειρούν να κομματιάσουν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Τούρκος ηγέτης, η Τουρκία είναι «αποφασισμένη» να πολεμήσει εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που απειλούν την περιοχή και τον κόσμο.

Στο θέμα των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ξεπέρασαν με επιτυχία όλα τα προβλήματα. Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή, πλήρη και στρατηγική συμμαχία, που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλαν στον τουρκικό χάλυβα, χαρακτηρίζοντάς τους ένα μεγάλο πρόσκομμα στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν σε κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της διαστημικής τεχνολογίας.

Τσαβούσογλου: Η διαδικασία στη Μάνμπιτζ έχει επιταχυνθεί παρά τις καιρικές συνθήκες

Η διαδικασία για την εφαρμογή μιας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG παραμένει μέσα στην πόλη.

«Η διαδικασία στη Μάνμπιτζ έχει επιταχυνθεί παρά τις καιρικές συνθήκες, όμως ο οδικός χάρτης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τώρα και ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι οι ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι εκτός από τις κοινές περιπολίες στην πόλη, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει να εργάζεται με την Ουάσινγκτον προκειμένου να καθοριστεί ποιος θα διοικεί τη Μάνμπιτζ και ποιοι θα συμμετέχουν στις μονάδες ασφαλείας μόλις η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσυρθεί από την περιοχή.

Έπειτα από μήνες διαφωνιών ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν τον Ιούνιο σε έναν οδικό χάρτη βάσει του οποίου η YPG θα αποσυρθεί από τη Μάνμπιτζ. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο οδικός αυτός χάρτης καθυστερεί να εφαρμοστεί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης επιθυμεί την εφαρμογή του οδικού χάρτη το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Τσαβούσογλου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ