Ποιοι θα διαδεχθούν τους παραιτηθέντες υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου; – Τα μηνύματα Μητσοτάκη


Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους.

Ποιοι θα αντικαταστήσουν το κενό που αφήνουν πίσω τους στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού και πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Μπεκίρης είναι τα δύο από τα πρώτα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι του πρωθυπουργού προκειμένου να αναλάβουν τις θέσεις των παραιτηθέτων Στ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου, σύμφωνα με πληροφορίες του Παναγιώτη Στάθη που μεταδόθηκαν στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης των αρμοδιοτήτων των υπουργών. Σε αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανασχηματισμού έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το παρασκήνιο της εξόδου δύο υπουργών

Με φόντο τη «θυσία» δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, του Στ. Παπασταύρου και του Γ. Μπρατάκου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήκωσε χθες το γάντι και από το βήμα της βουλής κάλεσε τον «εκδότη μεγαλοεπιχειρηματία, αν έχει πολιτικές βλέψεις, να εμφανιστεί στην πολιτική αρένα ο ίδιος, όχι δια πληρεξουσίων, υπονοώντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αν και δεν τον κατονόμασε, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τον φωτογράφησε αλλά έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα συγκυβερνήσει με κανένα παράκεντρο και ότι «το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει, ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του.

Με την ομιλία του, με την οποία έκλεισε την τριήμερη συζήτηση αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός θέλησε αφενός να απεγκλωβίσει την κυβέρνησή του από τον κύκλο πιέσεων στον οποίον την ωθεί η αντιπολίτευση για ζητήματα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, όπως αυτό των Τεμπών και αφετέρου να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, το οποίο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Και η ευθεία σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει πάρει θέση απέναντι στην κυβέρνηση, κρίθηκε ως μονόδρομος από το επιτελείο του.

Το ίδιο και η ανάγκη να «θυσιαστούν» ο μέχρι χθες υπουργός Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του Γ. Μπρατάκος, αφού, η αποκάλυψη για την παρουσία τους στο σπίτι του εφοπλιστή την επομένη του δημοσιεύματος «βόμβα» του Βήματος, στο οποίο στηρίχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, πρόσφερε έδαφος για νέα χτυπήματα προς την κυβέρνηση και τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

«Το γεγονός ότι οι παραιτήσεις τους έγιναν γνωστές λίγες μόλις ώρες πριν ανέβει στο βήμα ο Κ. Μητσοτάκης, διευκόλυνε σημαντικά τη θέση του πρωθυπουργού» σχολίαζαν αργότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τις συνέπειες της μετωπικής σύγκρουσης που έχει ξεκινήσει με το εκδοτικό συγκρότημα, όσο όμως και για την εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνητικό επιτελείο μετά τις παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Από την άλλη, όπως άπαντες αντιλαμβάνονται, οι παραιτήσεις των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, εκτός από το κενό που αφήνουν πίσω τους, ενισχύουν την εντύπωση ότι στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχουν δυσλειτουργίες και έλλειψη συνοχής. Ενδεικτικό της νευρικότητας είναι ότι χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Άκης Γκέρτσος επέμεινε στην θεωρία της συνωμοσίας για την πτώση της κυβέρνησης, την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωνε ότι «οι επιχειρηματίες του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης έχουν τη δουλειά τους να κάνουν, η κυβέρνηση έχει τη δική της δουλειά».

«Η παρουσία τους στην «κοινωνική εκδήλωση έστειλε λάθος μήνυμα», σχολίαζαν αργότερα χθες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι έγινε γνωστή η παρουσία τους στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση. Από κάποιες πλευρές αφήνεται να εννοηθεί ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία να επισκεφτούν τον εφοπλιστή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Όσοι γνωρίζουν, ωστόσο, τον τρόπο που πολιτεύονται και τα δύο στελέχη, το αποκλείουν. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μπρατάκος έκριναν ότι οι παραιτήσεις τους θα διευκόλυναν τον πρωθυπουργό.

Επί της ουσίας των έντονων επικρίσεων της αντιπολίτευσης για τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και τη μετέπειτα διαχείρισή του, ο κ. Μητσοτάκης δεν κόμισε κάτι νέο. Κινήθηκε στη γραμμή που όλο το τελευταίο διάστημα έχει χαράξει η κυβέρνηση. Χρησιμοποίησε, ωστόσο, υψηλούς τόνους και έντονα συναισθηματικές αναφορές, προκειμένου αφενός να μη βάλει απέναντί του τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και την κοινωνία που σε συντριπτικό βαθμό εκτιμά ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες και αφετέρου για να «απασφαλίσει» τα πυρομαχικά της αντιπολίτευσης και την επίδρασή τους στη δημιουργία αντικυβερνητικού πολιτικού κλίματος.

Από τις τοποθετήσεις τους φάνηκε και ο προεκλογικός «καμβάς» που θα στήσει η ΝΔ εν όψει Ευρωεκλογών τόσο προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη, που είχε και την πρωτοβουλία για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να συνδέσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι προτείνει να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας και χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως «πρόθυμο» που μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον κ. Στεφ. Κασσελάκη να σταματήσει επιτέλους τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης και να μάθει «ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89 – ’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέμπη: Πώς απάντησε ο πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στα όσα ανέφερε η αντιπολίτευση για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη». Μίλησε δε για πολιτικές δυνάμεις που μεταβλήθηκαν σε «εμπόρους του πόνου».

Από το βήμα στη Βουλή αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών και επεσήμανε πως είδε ό,τι πιο φρικιαστικό είχε δει στη ζωή του για να προσθέσει «λέτε πως εκείνη την στιγμή η σκέψη μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα». Παράλληλα με αφορμή όσα λέγονται για «μπάζωμα» υπογράμμισε πως «πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η δικαιοσύνη κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Όσον αφορά στο θέμα της σύμβασης 717, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ο κ. Σπίρτζης είχε δώσει 6 παρατάσεις.

Τέλος, είπε προς την αντιπολίτευση «αν θέλετε, αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, όπως εννοείτε, με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή, να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες του τύπου «πάμε να κάνουμε προκαταρκτική να βάλουμε κάποιον φυλακή», δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου».

Οι αναφορές στις ευρωεκλογές

Στην ανάγκη να μην υπάρχει κανένα πισωγύρισμα στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και τις επόμενες 10 εβδομάδες θεωρείται δεδομένο πως θα ενταθεί η προσπάθεια για την συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. «Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία ούτε για εύκολη διαμαρτυρία. Όσο για τα περίφημα μηνύματα της κοινωνίας, να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς και εγώ προσωπικά τα εισπράττουμε. Εμείς αντλούμε πάντα διδάγματα από τα λάθη μας. Προσπαθούμε συνέχεια να γινόμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες του θα εστιάζει στην ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και θα αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων έμφαση δίνεται στις κινήσεις που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα, στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μείωση της ανεργίας κ.α. Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά περίπου 580.000 εργαζόμενους και η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και 19 συνολικά επιδόματα (όπως το επίδομα ανεργίας).

Τα πυρά σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Σε υψηλούς τόνους επέλεξε να αναφερθεί ο πρωθυπουργός τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ειδικότερα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βέλη – μετά και τα όσα είχε πει για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές – σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «κάθε μέρα εξακοντίζει και μία διαφορετική σαχλαμάρα».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και προς το Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο κατηγόρησε για ακόμα μία φορά πως σταδιακά κάνει το κόμμα του έναν… πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε καυστικά πως «σας βλέπω, θα καταφέρετε το αμίμητο: να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη. Αυτό θα χρειαστεί πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, αλλά είναι δικό σας θέμα, δεν είναι δικό μας».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ