«Το σχολείο της Μελίνας»: Το 36ο Δημοτικό Ηρακλείου πήρε το όνομα της μεγάλης Ελληνίδας


Το σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης που πήρε το όνομα της Μελίνας Μερκούρη

Ονομάζεται πλέον 36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου «Το σχολείο της Μελίνας» και είναι το σχολείο του οποίου το όνομα θα συνδέεται με τη σπουδαία προσωπικότητα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Τερζάκης, η διεκδίκηση του ονόματος, ξεκίνησε στην τελική συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για το κλείσιμο της χρονιάς 2022-2023 και του προγραμματισμού για το έτος 2023-2024 και υπήρξε ως ένας από τους στόχους για τη νέα σχολική χρονιά, στη βάση ότι μια τέτοια διεκδίκηση είχε αφετηρία στην ίδια την ιστορία του σχολείου.

«Το σχολείο μας ήταν ένα από τα 92 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο που από το 1995 άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα “ΜΕΛΙΝΑ- Εκπαίδευση και Πολιτισμός” που έβαλε για πρώτη φορά τις τέχνες και τον πολιτισμό στην εκπαίδευση και που στην ουσία υπήρξε ο προάγγελος του σημερινού ενιαίου σχολείου» επισήμανε ο κ. Τερζάκης, συμπληρώνοντας ότι εκτός από την ιστορία του σχολείου σε σχέση με το πρόγραμμα, αφετηρία για την ονομασία, ήταν παράλληλα η ίδια η προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη «μιας από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού με πολυεπίπεδη δράση, η οποία βεβαίως ήταν αυτή που εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Το να επιτύχουν να ονομαστεί το 36ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου «Το σχολείο της Μελίνας», ήταν όπως ανέφερε ο κ. Τερζάκης μια μεγάλη χαρά.

«Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά η κατάκτηση του στόχου της ονοματοδοσίας του σχολείου και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν σε αυτό, τους γονείς, την διεύθυνση εκπαίδευσης, την περιφερειακή, τον δήμο Ηρακλείου και το υπουργείο Παιδείας που πήρε την τελική απόφαση και με το ΦΕΚ 1753/Β΄υλοποίησε την πρόταση μας» συμπλήρωσε ο διευθυντής του σχολείου, που ανέφερε ότι «το να ονομάζεται μόνο 36ο το Σχολείο, ήταν μια απρόσωπη αρίθμηση που υπηρετεί διαδικαστικούς σκοπούς. Η ονομασία όμως αυτή για μας έχει πολύ ουσιαστικό νόημα γιατί δίνει ένα όνομα στον χαρακτήρα που έχει ήδη το σχολείο μας και που τον διατηρεί στην ουσία από τότε, άσχετα αν το πρόγραμμα έχει σταματήσει κοντά 20 χρόνια τώρα. Εξακολουθεί δηλαδή τόσα χρόνια και είναι προς τιμήν όλων των συναδέλφων που ήταν και είναι στο σχολείο, η φιλοσοφία μας να είναι όπως είχε πει η Μελίνα “να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του παιδιού στον πολιτισμό, γιατί έτσι θα δημιουργηθεί μια άλλη κοινωνία, μια άλλη νοοτροπία, μια άλλη πολιτική”».

Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με τις δράσεις που θα ακολουθήσουν εντός του σχολείου και συνδέονται με την ονομασία, ο κ. Τερζάκης επισήμανε με αφορμή αυτό το γεγονός σχεδιάζονται ήδη οι επόμενες δράσεις και προς το εσωτερικό του σχολείου, αλλά και προς την κοινότητα της πόλης.

«Θα συστήσουμε και στα παιδιά και στην κοινότητα τη Μελίνα Μερκούρη και θα εμπεδώσουμε όλοι τη λογική και τη φιλοσοφία του προγράμματος» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τερζάκης προσθέτοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσουν ανά τάξη, αφιερώματα για τη ζωή και τις δράσεις της Μελίνας. «Με τους δασκάλους/λες διδάσκονται τα κείμενα και οι ομιλίες της, με τη μουσικό τραγουδάνε τα τραγούδια της, η θεατρολόγος παίζει και δραματοποιεί σκηνές, η εικαστικός δημιουργεί κολάζ με ερέθισμα σκηνές και δράσεις, ο γυμναστής χορογραφεί τραγούδια της και όλοι μαζί σχεδιάζουμε μια κεντρική εκδήλωση με αφορμή αυτό το γεγονός», σημείωσε ο διευθυντής του 36ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου «Το σχολείο της Μελίνας», καταλήγοντας ότι «είναι μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για το σχολείο μας να συνδυάζει και να συνδέει την τέχνη με την εκπαίδευση για να παράγει παιδεία και πολιτισμό, για ένα κόσμο με περισσότερη δημοκρατία, ανεκτικότητα, δικαιοσύνη και ισότητα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ