Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά τον πόνο στα ούλα

Τα ούλα είναι ο απαλός ιστός που στηρίζει και προστατεύει τα δόντια μας. Ο πόνος σε αυτό το σημείο του στόματος μπορεί να είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα, αλλά πολλές φορές απαιτεί την επίσκεψη σε οδοντίατρο για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του πόνου στα ούλα;

Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλει: από μια μικρή ενόχληση μέχρι σοβαρή και εξουθενωτική. Οι βασικές αιτίες του πόνου στα ούλα περιλαμβάνουν:

– Στοματικό έλκος: Πρόκειται μικρά, επώδυνα έλκη που εμφανίζονται στα ούλα. Οι λόγοι που εμφανίζονται συνήθως περιλαμβάνουν το συναισθηματικό στρες, τον τραυματισμό στο στόμα, το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλες υποβόσκουσες παθήσεις.

– Τραυματισμοί ή κοψίματα: Οι τροφές και τα αντικείμενα που βάζουμε στο στόμα μας μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσουν μικρά κοψίματα ή τραυματισμούς στα ούλα και στα δόντια. Αν ο τραυματισμός είναι μεγάλος, μπορεί να εμφανιστεί και αιμορραγία.

– Ουλίτιδα: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν βακτήρια συσσωρεύονται στα ούλα και προκαλούν φλεγμονή και αιμορραγία. Χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και να χαλαρώσει τις βάσεις των δοντιών. Οι καπνιστές βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας.

– Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, πόνο και αιμορραγία στα ούλα.

– Λάθος τεχνικές βουρτσίσματος: Το άτακτο και έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα και πόνο.

– Ιγμορίτιδα: Μία μόλυνση (από ιό ή βακτήρια) στα ιγμόρεια προκαλεί πρήξιμο όλης της ρινικής κοιλότητας. Συχνά, προκαλεί και πόνο στα ούλα, αλλά και πονόδοντο.

– Απόστημα σε δόντι: Μία βακτηριακή μόλυνση στη ρίζα του δοντιού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα ούλα και πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τον πόνο στα ούλα εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, αν το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η ουλίτιδα ο οδοντίατρος θα προτείνει καθαρισμό και αφαίρεση πλάκας. Μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα για την εξόντωση των περιττών βακτηρίων και την πρόληψη μελλοντικής συσσώρευσης πλάκας.

Στις περιπτώσεις αποστήματος, χρειάζεται μια ειδική επέμβαση. Ενώ στην περίπτωση της ιγμορίτιδας, τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως όταν υποχωρεί και η μόλυνση. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, συστήνονται αντιβιοτικά.

Φυσικές θεραπείες

Όσοι δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να εξηγήσουν τον πόνο που νιώθουν στα ούλα, χρειάζεται να επισκεφθούν έναν οδοντίατρο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φυσικές, σπιτικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν:

– Γαργάρες με αλατόνερο

– Απλά αναλγητικά φάρμακα

– Προσεκτικό βούρτσισμα

– Γαρυφαλέλαιο (μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο, αλλά χρειάζεται να είναι διαλυμένο σε άλλο έλαιο ή σε λίγο νερό)

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here