Αστεροειδής Απόφις: Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα περάσει ξυστά από τη Γη- Ορατός με γυμνό μάτι


Αστεροειδής:  Σε ποιες περιοχές θα είναι ορατός στον νυχτερινό ουρανό με γυμνό μάτι

Στις 13 Απριλίου 2029, σε πέντε χρόνια από σήμερα, ο αστεροειδής Απόφις θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη που θα είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Αυτό αναφέρει η ESA, ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία. Οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης έχει αποκλειστεί, αλλά η κοντινή του προσέγγιση θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την επιστήμη και την ενημέρωση του κοινού

Με διάμετρο περίπου 375 μέτρα κατά μέσο όρο, ο Απόφις θα είναι, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πιο κοντά στη Γη από τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά και θα είναι ορατός στον νυχτερινό ουρανό με γυμνό μάτι από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Όταν ο Απόφις ανακαλύφθηκε το 2004, οι αρχικές παρατηρήσεις έδειχναν μια μικρή πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη το 2029, το 2036 ή το 2068. Μια σύγκρουση θα μπορούσε να είναι καταστροφική και γι’ αυτό ο αστεροειδής πήρε το όνομά του από τον αιγυπτιακό θεό του χάους και της καταστροφής.

Μεταγενέστερες παρατηρήσεις απέκλεισαν κάθε πιθανότητα σύγκρουσης για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον.

Παρ’ όλα αυτά, η κοντινή προσέγγιση του Απόφις το 2029 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την επιστήμη και την ενημέρωση του κοινού. Διαστημικές υπηρεσίες και επιστημονικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την πτήση για να εξερευνήσουν τον Απόφις από το έδαφος με τη χρήση τηλεσκοπίων και από κοντά με τη χρήση διαστημοπλοίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ