Νέο «όπλο» κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων


Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ενισχύει το «οπλοστάσιό» της.

Ένα νέο τεχνολογικό «όπλο» για να εντοπίζει περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων απέκτησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Αυτό γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Αρχής, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες: σύγχρονες προκλήσεις για το Κράτος Δικαίου», οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα (13/04) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Βουρλιώτης, πρόκειται για ένα «ειδικό σύστημα ανίχνευσης κρυπτονομισμάτων», μέσω του οποίου οι υπηρεσίες της Αρχής μπορούν να εντοπίσουν τις ύποπτες ροές χρημάτων. Αυτό το «ψηφιακό μάτι» έρχεται να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» της Αρχής που την τελευταία διετία αναβάθμισε σημαντικά τις ψηφιακές υποδομές του, αξιοποιώντας κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με εκείνον.

Πρόκειται για «εξελιγμένα συστήματα», όπως τόνισε ο κ. Βουρλιώτης, που επιταχύνουν σημαντικά την ταχύτητα των ερευνών της Αρχής, ανάμεσα στα οποία και συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τη σημασία αυτών των ψηφιακών «όπλων» ειδικά στην καταπολέμηση εγκληματικών δικτύων που «ξεπλένουν» παράνομα έσοδα μέσω κρυπτονομισμάτων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ήρθε να τονίσει ο Δημήτρης Αποστολάς, επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2019 «ξεπλύθηκαν» σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω κρυπτονομισμάτων, παράνομα έσοδα ύψους 10,9 δισ. δολαρίων, ενώ τα επόμενα δύο έτη τα αντίστοιχα ποσά ήταν 6,6 δισ. δολάρια και 8,6 δισ. δολάρια (2020 και 2021).

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Ευστάθιος Τσίρμπας, ανέφερε –μεταξύ άλλων– ότι η Αρχή πρόσφατα εκπόνησε στρατηγικές μελέτες με σκοπό την αναγνώριση τάσεων που σχετίζονται με το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Αυτές οι μελέτες αφορούν τρία θεματικά πεδία και συγκεκριμένα: Μεθόδους εξαπάτησης πολιτών («φαινόμενο που έχει λάβει μορφή μάστιγας», όπως είπε ο κ. Τσίρμπας), κατάχρηση εκμετάλλευσης μη κερδοσκοπικών οργανισμών και του προγράμματος άδειας διαμονής επενδυτή (Golden Visa).


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ