Νέο πρόσωπο αποκτά η Αθήνα – Σε εξέλιξη διαγωνισμοί και αναπλάσεις


Νέους διαγωνισμούς για την αναμόρφωση χώρων του κέντρου της Αθήνας προκηρύσσει η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ.

Ανάπλαση των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, ανακατασκευή του θεάτρου Λυκαβηττού και άλλα φιλόδοξα σχέδια που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας βάζει μπροστά η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν τις εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή.

Η εταιρεία που συστάθηκε από την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια για να αναλάβει τον συντονισμό όλων των έργων ανάπλασης της Αθήνας ζητεί τις ιδέες αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για το κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προκηρύσσεται για το κέντρο μετά από επτά χρόνια και το «Re-Think Athens» και αφορούσε την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ιδέα η οποία εγκαταλείφθηκε.

Ο νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αφορά σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «την ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου» και «έχει ως ζητούμενο τη δημιουργία ισότιμης σχέσης των περιοχών που το απαρτίζουν και τη διάρθρωση των λειτουργιών του, ώστε να το μετατρέψουν σε τόπο προορισμού, σε περιοχή κατοικίας, σε χώρο εργασίας, παραδοσιακού ή σύγχρονου εμπορίου, παραδοσιακής βιοτεχνίας, πολιτισμού και αναψυχής και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του κέντρου».

Έμφαση θα δοθεί σε εννέα συγκεκριμένες χωρικές ενότητες στις οποίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «καταγράφονται δυσλειτουργίες και απαιτείται η συνολική αναγέννησή τους στην κλίμακα του δημοσίου χώρου και η δικτύωσή τους με τις γύρω περιοχές, που είχε καταρρεύσει εν μέρει μετά την περάτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρωτικά κατά τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης»:

Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά Οδός
Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή
Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου- Αθηνάς
Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι
Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα
Δημαρχείο – Αθηνάς
Πλατεία Ομόνοιας
Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο
Αθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι έως τον Ιούνιο. Το πρώτο βραβείο θα λάβει 58.000 ευρώ, το δεύτερο 42.500 ευρώ και το τρίτο 28.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολουθούν Πειραιώς και Λυκαβηττός

Η Ανάπλαση Αθήνας θα προκηρύξει δύο ακόμη διαγωνισμούς μέσα τους επόμενους μήνες. Ο ένας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και θα αφορά την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς.

Ο δεύτερος θα αφορά την άμεση επισκευή και επαναλειτουργία του θεάτρου του Λυκαβηττού. Η οργάνωση και η κατάρτιση του συγκεκριμένου μνημειακού έργου θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και τη στήριξη του Οργανισμού «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Σε αντίθεση με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται την υλοποίηση έργων και αναπλάσεων, σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες την μελέτη αποκατάστασης των πολυκατοικιών και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Στα 228 διαμερίσματα των συγκροτημάτων πρόκειται να στεγαστούν ξενώνες συνοδών ασθενών του γειτονικού Γενικού Αντικαρκινικού/Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κοινωνικές κατοικίες, καθώς επίσης και η μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης.

H Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και ο Δήμος Αθηναίων

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα… projects ξεκινούν ενώ αναμένεται να αλλάξει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν συμμετέχει στην Ανάπλαση Αθήνας καθώς ο Γιώργος Καμίνης έχει διαφωνήσει με τον τρόπο λειτουργίας και στελέχωσης του οργανισμού και ειδικά με το γεγονός ότι προβλεπόταν μόνο μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο. Πάντως ο επικεφαλής της «Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ» (και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά) Νίκος Μπελαβίλας έχει κανονίσει να μιλήσεις με όσους διεκδικούν τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας για να τους ενημερώσει για τα σχέδια και της πρωτοβουλίες του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ