Ισφαχάν: Γιατί το Ισραήλ επέλεξε τη συγκριμένη πόλη για επίθεση – Ποια η στρατηγική της σημασία


Κλιμακώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν και συγκεκριμένα στη πόλη του Ισφαχάν.

Η απορία όλων όμως είναι γιατί το Ισφαχάν; Τι κάνει αυτή την πόλη τόσο σπουδαίας σημασίας ώστε το Ισραήλ να αποφασίσει να χτυπήσει εκεί;

Την απάντηση δίνει ο βρετανικό Guardian, με μια εκτενή ανάλυση για τη σημασία του Ισφαχάν, το οποίο αποτελεί κομβικής σημασίας για την στρατιωτική λειτουργία του Ιράν.

Το Ισφαχάν βρίσκεται στο κέντρο του Ιράν και φιλοξενεί μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη στρατιωτική παραγωγή.

Οι αρχικές αναφορές του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Fars, πως από το πρωί της Παρασκευής οι ισραηλινές επιθέσεις επικεντρώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και τη στρατιωτική αεροπορική βάση Shekar αποδεικνύουν πως η επίθεση ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένη.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν «ήταν ασφαλείς». Το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Natanz, η πιο γνωστή πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν βρίσκεται στην ευρύτερη επαρχία, ενώ μετατροπή ουρανίου πραγματοποιείται στη νοτιοανατολική περιοχή Zerdenjan της πόλης.

Βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim από το Zerdenjan έδειξε δύο διαφορετικές θέσεις αντιαεροπορικών όπλων και οι λεπτομέρειες του βίντεο αντιστοιχούσαν με τα μέχρι γνωστά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν.

Οι εγκαταστάσεις του Ισφαχάν

Η εγκατάσταση στο Ισφαχάν, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, λειτουργεί τρεις μικρούς ερευνητικούς αντιδραστήρες που προμηθεύονται από την Κίνα, καθώς χειρίζεται και την παραγωγή καυσίμου και άλλες δραστηριότητες για το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η τοποθεσία φαίνεται να χτυπήθηκε από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί επίσης μια μεγάλη ιρανική αεροπορική βάση, η οποία κρατούσε τον γηρασμένο στόλο του Ιράν με αμερικανικά F-14 Tomcats – που είχαν αγοραστεί πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Κάποιες αρχικές εικασίες έκαναν λόγο ότι μια εγκατάσταση ραντάρ στη βάση μπορεί να ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της επίθεσης.

Εξίσου σημαντικές είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του περασμένου έτους, μια επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, εξαπολύθηκε σε μια εγκατάσταση παραγωγής προηγμένων όπλων στην πόλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία όπως και η τρέχουσα ισχυριζόμενη επίθεση περιελάμβανε τρία drones.

Όπως και στην τρέχουσα επίθεση, υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές από Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δύο drones καταρρίφθηκαν και ένα άλλο είχε προκαλέσει μόνο μικρές ζημιές στην οροφή του εργοστασίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ