Στεγαστικό επίδομα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι εξαιρούνται


Το νέο προνοιακό πρόγραμμα για τη στέγη αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά καθώς θα επιδοτεί ενοικιαστές και δανειολήπτες.

Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό από την Η∆ΙΚΑ. Η πλατφόρµα θα «πατά» πάνω στο επιτυχηµένο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ.

Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του Taxisnet. Οι κλειδάριθµοι του Taxisnet αναµένεται να είναι βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην πλατφόρµα για την αίτηση, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπως συµβαίνει και µε το ΚΕΑ.

Η πλατφόρµα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων αναµένεται να ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου. Το επίδοµα θα καταβάλλεται κάθε µήνα. Ειδικά για την πρώτη καταβολή του 2019, η πληρωµή θα είναι αναδροµική, από 1η Ιανουαρίου. Στην πρώτη δόση, δηλαδή, του 2019 θα καταβληθούν όλα τα µηνιαία επιδόµατα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Όπως παγίως συµβαίνει στα προνοιακά προγράµµατα, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών τα µέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισµένης δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, εµπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αµοιβές πληρωµάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. ∆εν αποκλείεται, επίσης, από το πρόγραµµα να εξαιρεθούν νοικοκυριά που είναι ενταγµένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου, που µισθώνουν µέρος κατοικίας ή νοικιάζουν ως κατοικία, ακίνητο συγγενών πρώτου βαθµού.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ