Τρόμος στην Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι


Ηφαίστειο της Ινδονησίας: Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και ένα επικείμενο τσουνάμι

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι που ζουν κοντά σε ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας απομακρύνθηκαν την Παρασκευή λόγω των κινδύνων από τέφρα, πτώση βράχων, καυτά ηφαιστειακά σύννεφα και την πιθανότητα τσουνάμι.

Το ηφαιστειογενές κέντρο της Ινδονησίας κατέγραψε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις από το απόγευμα της Παρασκευής, με το μέγιστο ύψος της έκρηξης να φτάνει τα 1.200 μέτρα Ένα διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Manado, λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από το ηφαιστειακό όρος Ρουάνγκ, παρέμεινε προσωρινά κλειστό καθώς ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύτηκε στον αέρα.

Δορυφορικές εικόνες από την Υπηρεσία Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Γεωφυσικής έδειξαν ότι η τέφρα είχε εξαπλωθεί στα δυτικά, βορειοδυτικά, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά, καλύπτοντας το Mανάντο και τη Βόρεια Mιναχάσα σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας.

«Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις στην έκρηξη του όρους Ρουάνγκ και συντονιζόμαστε με όλες τις πλευρές… για να προβλέψουμε τις απαραίτητες ενέργειες και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άνεση των πτήσεων», δήλωσε ο Aμπάρ Σιριόκο, επικεφαλής της περιφερειακής αρχής αεροδρομίου.

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πληγείσα περιοχή από την αρχή του φαινομένοι. Οι τοπικές αρχές χτένισαν τα χωριά γύρω από το ηφαίστειο και απομάκρυναν τους κατοίκους σε ασφαλέστερες περιοχές με βάρκες.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μέρος του ηφαιστείου θα μπορούσε να καταρρεύσει στη θάλασσα και να προκαλέσει τσουνάμι, όπως συνέβη το 1871. Σπίτια, δρόμοι και άλλα κτήρια καλύφθηκαν από γκρίζα ηφαιστειακή τέφρα και πολλές στέγες έσπασαν από τα συντρίμμια της έκρηξης.

Τουλάχιστον πέντε μεγάλες εκρήξεις συνέβησαν από την Τετάρτη, με αποτέλεσμα το ηφαιστειακό κέντρο να εκδώσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Οι άνθρωποι έλαβαν εντολή να μείνουν τουλάχιστον έξι χιλιόμετρα από το βουνό των 725 μέτρων.

Ανατολικά του ηφαιστείου, το νησί Ταγκουλαντάνγκ θα μπορούσε να κινδυνεύσει σε περίπτωση κατάρρευσης. Οι κάτοικοί του ήταν μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να απομακρυνθούν. Η υπηρεσία καταστροφών της Ινδονησίας είπε ότι οι κάτοικοι θα μετεγκατασταθούν στο Manado, ένα ταξίδι έξι ωρών με πλοίο.

Η Ινδονησία, έχει 120 ενεργά ηφαίστεια. Είναι επιρρεπής σε ηφαιστειακή δραστηριότητα επειδή βρίσκεται κατά μήκος του «Δακτυλιδιού της Φωτιάς», μιας σειράς σεισμικών ρηγμάτων σε σχήμα πετάλου γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ