Φαρμακευτική κάνναβη: Εντός του 2025 οκτώ νέα προϊοντα στα ράφια των φαρμακείων για την ανακούφιση του πόνου – Στη Λάρισα η παραγωγή τους


Εντός του 2025 αναμένεται να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων 8 νέα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για την ανακούφιση του πόνου ογκολογικών ασθενών και ασθενών με νευρολογικές παθήσεις. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η φαρμακευτική κάνναβη είναι ένα ισχυρό νέο όπλο για την ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων, οδηγώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
«Ο καρκινοπαθής ασθενής έρχεται αντιμέτωπος με πάρα πολλές προκλήσεις στη μάχη που δίνει με την ασθένεια του. Ο πόνος η καχεξία, η ναυτία, ο εμετός και άλλα συμπτώματα δυσκολεύουν πάρα πολύ την καθημερινότητα του, τις σχέσεις του με την οικογένειά του, τις δραστηριότητες του και την ποιότητα της ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από την θεραπεία για τη νόσο, να έχουμε εργαλεία για όλες τις ανάγκες του ασθενούς μας», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών, κ. Ζωή Γραμματόγλου.
Ο Καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, δρ.Κωνσταντίνος Συρίγος σημείωσε από τη μεριά του ότι κλινική εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης και στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τους χρονίως πάσχοντες, και κυρίως για τους ασθενείς με καρκίνο, τονίζοντας πως: «Η σωστή χρήση της θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους όχι μόνο στον πόνο, αλλά και σε άλλες παραμέτρους. Βεβαίως απαιτείται εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών τους, ώστε να σπάσουν κατεστημένες λανθασμένες αντιλήψεις.  Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται ύπαρξη στελεχωμένων ιατρείων ανακουφιστικής φροντίδας σε κάθε ογκολογικό κέντρο».
«Είναι πολύ θετικό και πολύ αισιόδοξο, να έχουμε νέα  έξυπνα φάρμακα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο», δήλωσε η δρ. Ζηναΐς Κοντούλη, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Curity Pharma. «Πιστεύω ακράδαντα ότι τους επόμενους μήνες και στην Ελλάδα θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των ασθενών που βιώνουν καρκινικό πόνο, καθώς και άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα από τη νόσο, αλλά και τη θεραπεία», συμπλήρωσε.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης της Curity Pharma κατά την παρουσίαση της 1ης υβριδικής θερμοκηπιακής μονάδας για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Η επένδυση θα φθάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, σε μια ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ. στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.
Η Curity Pharma θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της με την παραγωγή 8 διαφορετικών προϊόντων, τα οποία θα επιτρέψουν στους ιατρούς να συνταγογραφήσουν το πιο κατάλληλο σκεύασμα με βάση τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες των ασθενών. Παρουσιάζοντας την πρότυπη μονάδα, ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Curity Pharma, Μάνος Χατήρας, δήλωσε: «Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας θα μας επιτρέψουν να εξελίξουμε νέες ποικιλίες κάνναβης και να θέσουμε την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς,  ανοίγοντας έτσι μια νέα εξαγωγική γραμμή για την εταιρεία και την χώρα. Η πρωτότυπη αυτή μονάδα που στο σύνολο της έχει κατασκευαστεί με επίκεντρο τον ασθενή θα μπορεί να εξυπηρετεί  τις ανάγκες της εγχώριας αλλά και της Ευρωπαϊκής αγοράς, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών  ζωής του αρρώστου».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε: «Η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, με ενίσχυση της εξωστρέφειας, της έρευνας και της καινοτομίας , αποτελούν στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η φαρμακευτική κάνναβη, και επενδύσεις για την παρασκευή και εξαγωγή της, πέρα από ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, μπορεί να εισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία και στη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, κυρίως για νέες και νέους, που αποτελεί και το πρόταγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης».
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης τόνισε «τη μεγάλη σημασία της επένδυσης για την περιοχή της Θεσσαλίας και συνολικά για τη χώρα, η οποία όπως σημείωσε έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική διάσταση, και παράλληλα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της τεχνογνωσίας του αντικειμένου, καθώς πρόκειται για μια πρότυπη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα». Ο κ. Σταμενίτης ανακοίνωσε «ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, έχει ήδη προβεί σε σχετική εισήγηση και προγραμματισμό με την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την δημιουργία του Μητρώου θερμοκηπίων Φαρμακευτικής Κάνναβης».Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ