Κίνδυνος-θάνατος τα πουλιά για την ασφάλεια των πτήσεων – Πώς ένα άγριο πτηνό δίνει τη… λύση


Ο πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας» Σταύρος Αθανασίου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τέχνη της ιερακοθηρίας και πώς μπορεί να προσφέρει στην ασφάλεια των πτήσεων.

Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη 24 Απριλίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας Transavia. Η αναγκαστική προσγείωση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας πτηνών που μπήκαν στους κινητήρες του αεροπλάνου.

Επρόκειτο για αεροσκάφος Boeing 737 το οποίο εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Παρίσι.

Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό το οποίο καταδεικνύει ότι η παρουσία πτηνών στα αεροδρόμια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων και την ασφάλεια των πτήσεων παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοθηρίας» Σταύρος Αθανασίου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τέχνη της ιερακοθηρίας και στο πως σχετίζεται η… αξιοποίηση των άγριων πτηνών, στην ασφάλεια των πτήσεων.

Όπως ανέφερε, η πρόσκρουση πτηνών με αεροσκάφη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η καθυστέρηση πτήσης για μηχανικό έλεγχο, η προσγείωση ασφαλείας, η αποτυχημένη απογείωση ή ακόμα και ζημιές σε κινητήρες ή άλλα μέρη του αεροσκάφους.

Η επικινδυνότητα και η σοβαρότητα των προσκρούσεων αεροσκαφών με πτηνά είναι ανάλογη της ταχύτητας των αεροσκαφών και του μεγέθους των πτηνών, αυξάνεται δηλαδή όταν πρόκειται για μεγάλη είδη πτηνών σε σμήνη όπως ασημόγλαροι, πάπιες, ψαρόνια και άλλα.

«Το κομμάτι της ιερακοθηρίας είναι το πιο γνωστό, αποτελεσματικό και ασφαλές από όλα τα μέσα που υπάρχουν για να περνούν πτηνά από τα αεροδρόμια. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν έχουν γερακάρηδες με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ασφαλής η κατάσταση εκεί», ανέφερε αρχικά ο Σταύρος Αθανασίου.

Σχολιάζοντας την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που έγινε πρόσφατα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είπε: «Το ατύχημα που έγινε τώρα ήταν μικρό, θα μπορούσε να συμβεί κάτι πολύ πιο σοβαρό, να είχε μπλοκάρει ο άλλος κινητήρας για να είχαμε απώλειες. Οι γερακάρηδες είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο», ανέφερε.

Τι είναι η Ιερακοθηρία

Η Ιερακοθηρία είναι πανάρχαιη τέχνη, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Τους όρους άσκησής της έχει προβλέψει νομοθετικά το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του σε όλους τους δασικούς κώδικες, που έχουν εκδοθεί και επανέρχεται σήμερα μετά από δεκαετίες διακοπής της.

Κύριος σκοπός της θήρας με γεράκια είναι η διαχείριση των πληθυσμών συγκεκριμένων ειδών της πανίδας σε αγροτικές, δασικές, αστικές και βιομηχανικές περιοχές για την αντιμετώπιση ζημιών, που προκαλούνται από την κατά τόπους συγκέντρωση υπερπληθυσμών ζώων.

Συγκεκριμένα, οι θηρευτικοί ιέρακες, αρπακτικά πτηνά που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί αποκλειστικά σε εκτροφεία, προτάσσονται ως φυσικοί θηρευτές στη δράση απομάκρυνσης πληθυσμού πτηνών που απειλούν την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια πτήσεων σε αεροδρόμια και άλλες σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Για την ιερακοτροφία και την ιερακοθηρία απαιτείται η χορήγηση σχετικής άδειας μετά από ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που θα γίνεται με την εποπτεία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, την καταβολή σχετικών τελών και την περαιτέρω αξιολόγηση για την αναβάθμιση της άδειας χειριστή.

Ο Σταύρος Αθανασίου είναι ο γητευτής του «Οδυσσέα»

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταύρος Αθανασίου είναι ο άνθρωπος πίσω από τον «Οδυσσέα», τον αετό που άνοιξε τα φτερά του στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πέρυσι όταν ο καλά εκπαιδευμένος αετός έκανε την εμφάνιση του προκάλεσε ενθουσιασμό, αλλά και συγκίνηση, στους οπαδούς, προσφέροντας ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα, καθώς από την οροφή του γηπέδου μεταφέρει τη μπάλα στη σέντρα του γηπέδου.

Λίγο πριν από την πτήση, στο όρος Αιγάλεω

Ο Σταύρος Αθανασίου μιλώντας στο Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Σκουλούδη ξεκλείδωσε τα μυστικά της εκπαίδευσής του αετού, μας μίλησε για την τέχνη της Ιερακοθηρίας, την εμπειρία της συμμετοχής στα δρώμενα της ΑΕΚ.

Ο διάσημος «Οδυσσέας»

Έδωσε επίσης, τις δικές του απαντήσεις σε όσους αντιδρούν έντονα στις πτήσεις του «Οδυσσέα», χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πρακτική ως «μη φιλοζωική». Ο Σταύρος Αθανασίου έκανε λόγο για «οικοφασισμό», από ανθρώπους που «μπορούν να έχουν άποψη, η οποία όμως δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη γνώση», ώστε να προσπαθούν να την επιβάλλουν στον ίδιον, και τους χιλιάδες φιλάθλους της ΑΕΚ που έχουν ήδη αγαπήσει τον δικό τους αετό.

Δείτε το ρεπορτάζ:


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ