Πως ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να γίνει πιο ξεκούραστος


Στην εποχή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, το κλασικό τελετουργικό της ανάγνωσης ενός βιβλίου ή μιας εφημερίδας πριν τον ύπνο πεθαίνει. Έχοντας το κινητό μας τηλέφωνο στο χέρι, έχουμε και άπειρες δυνατότητες: να παρακολουθήσουμε ταινίες, βίντεο, να ακούσουμε μουσική, να χαζέψουμε στο διαδίκτυο και να μιλάμε με τους φίλους μας μέχρι να αποκοιμηθούμε.

Όμως, αποδεικνύεται πως υπάρχουν περισσότεροι πειστικοί λόγοι για να επιλέγουμε το διάβασμα πριν τον ύπνο και να παραμείνουμε παραδοσιακοί σε αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένα τρεις πολύ καλοί επιστημονικοί λόγοι για να διαβάσουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο πριν αποκοιμηθούμε.

Πιο ξεκούραστος νυχτερινός ύπνος

Αν αφιερώνετε μόνο έξι λεπτά ανάγνωσης πριν αποκοιμηθείτε, θα κοιμάστε καλύτερα, σύμφωνα με τον γνωστικό νευροψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ύπνου, τον Dr. David Lewis. Η συνήθεια μειώνει το στρες κατά περίπου 68%, που σημαίνει ότι η επίδραση είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το τσάι και τη χαλαρωτική μουσική. Αυτή η χαλάρωση οδηγεί σε βαθύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο, που διευκολύνει το πρωινό ξύπνημα και κάνει πιο παραγωγικές τις μέρες.

Αλλά πόσο να διαβάσει κανείς μέσα σε έξι λεπτά; Δύο με τρεις σελίδες, εκτός αν έχετε κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό γρήγορης ανάγνωσης. Αλλά δεν μας πειράζει ο όγκος της ανάγνωσης, παρά τα οφέλη της ίδιας της δραστηριότητας.

Βελτιώνει τη δημιουργικότητα

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η δημιουργικότητα πυροδοτείται ικανοποιώντας την παγκόσμια ανθρώπινη τάση να θέλουμε να παίρνουμε σοβαρές απαντήσεις σε ερωτήματα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ανάγνωση δημιουργικής φαντασίας ικανοποιεί την τάση μας αυτή, αφού τα καλά γραμμένα μυθιστορήματα (και όχι μόνο) προσφέρουν πλήρεις απαντήσεις ακόμα και στις πιο αφηρημένες ερωτήσεις στη ζωή.

Οπότε αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε πώς οι άλλοι άνθρωποι βρίσκουν τη δημιουργικότητα μέσα τους, θα χτίσετε και τη δική σας. Το παλιό ρητό αποδεικνύεται σωστό: όσοι θέλουν να γράψουν, πρέπει πρώτα να διαβάσουν.

Μειωμένος χρόνος έκθεσης στο μπλε φως

Ασχέτως του πόσες φορές το έχετε ακούσει, πάντα είναι χρήσιμο να το επαναλαμβάνουμε: ο χρόνος έκθεσης σε μπλε φως διαταράσσει τον κύκλου ύπνου σας, επειδή τα μπλε μήκη κύματος ενισχύουν την προσοχή μας, τον χρόνο απόκρισης και τη διάθεση. Αν και μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το ακριβώς αντίθετο θέλουμε για όταν θέλουμε να αποκοιμηθούμε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ