Μύθος ή αλήθεια η αφροδισιακή δράση της σοκολάτας;


Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει! Φυσικά, οι περισσότεροι την «αφορίζουν» και τη μετονομάζουν σε «γιορτή των ανθοπωλείων». Όμως, από το μυαλό όλων και τις κουβέντες μεταξύ φίλων περνούν διάφορες προκαταλήψεις, που σχετίζονται τόσο με την συγκεκριμένη ημέρα, όσο και με τις ερωτικές επιδόσεις. Για τις τελευταίες οι φήμες λένε πως βελτιώνονται με την κατανάλωση σοκολάτας, γι αυτό και αποτελεί ένα «κλασσικό» δώρο. Πρόκειται όμως για μία πραγματική ιδιότητα του κακάο ή για έναν ακόμα διατροφικό μύθο;

Είναι η σοκολάτα αφροδισιακή ή placebo;

Θωρείται το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση από κάθε άλλο. Πράγματι η σοκολάτα ή καλύτερα το κακάο, περιέχει «ενεργές» ουσίες με δράση στον οργανισμό παρόμοια με εκείνη των κανναβειδοειδών. Ακόμη, όταν κανείς καταναλώσει ένα αγαπημένο του τρόφιμο, το σώμα παράγει ορμόνες χαράς και ευχαρίστησης, όπως οι ενδορφίνες. Παρά το πολλά υποσχόμενο επιστημονικό υπόβαθρο, οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πως η σοκολάτα έχει τη δυναμική να αλλάξει την ερωτική διάθεση. Για παράδειγμα, σε έρευνα που έγινε σε γυναίκες, η κατανάλωση σοκολάτας αύξησε τη σεξουαλικότητα. Τα αποτελέσματα όμως της μελέτης σταμάτησαν να είναι τόσο ισχυρά όταν  οι ειδικοί έλαβαν υπόψη το βάρος και η ηλικία των συμμετεχόντων. Κάπως έτσι καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η επίδραση της σοκολάτας στις ερωτικές επιδόσεις είναι placebo. Όμως, ακόμη και εάν η επιστήμη δεν μπορεί να το αποδείξει, εάν η σοκολάτα σας βάζει στην κατάλληλη διάθεση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τότε ίσως και να μπορεί!

Υπάρχουν άλλες τροφές με αφροδισιακή δράση;

Ψηλά στη λίστα των αφροδισιακών τροφών βρίσκονται εκτός από τη σοκολάτα, τα οστρακοειδή, το μέλι, οι πιπεριές και άλλα «θαυματουργά» για την ερωτική διάθεση τρόφιμα. Δυστυχώς όμως, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα πειστικό επιστημονικό δεδομένο που να υποστηρίζει αυτή τους τη δράση. Για την ακρίβεια θα έλεγε κανείς πως υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις. Για χάρη της συζήτησης, εάν δεχθεί κανείς πως ακόμη και στον ελάχιστο βαθμό κάποια φαγητά έχουν επίδραση στις ερωτικές επιδόσεις, με ποιους τρόπους ενδέχεται να αυξάνουν τη διάθεση ορισμένα τρόφιμα;

  • Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που σχετίζεται με την ενδεχόμενη στυτική λειτουργία (πεπόνι, παντζάρια, σπιρουλίνα).
  • Περιέχουν συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση ορμονών της αναπαραγωγής (ξηροί καρποί, οστρακοειδή).
  • Προκαλεί στον οργανισμό «συμπτώματα» ταχυκαρδίας και εφίδρωσης, παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η ερωτική διάθεση (κόκκινες πιπεριές).

Εκτός από τη σοκολάτα, και τις άλλες τροφές, πολλά βότανα συσχετίζονται με την αύξηση της libido. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν εδώ και αιώνες στην παράδοση πολλών λαών το maca, το ginseng, το επιμέδιο, το saw palmetto, το gingko biloba και αρκετά ακόμη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση αυτών, παρότι τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τον τρόπο δράσης και την ασφαλή τους δόση. Θυμηθείτε πως η ερωτικές σκέψεις είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων νευρικών και αγγειακών διεργασιών. Μπορεί η σοκολάτα να μην κάνει θαύματα, αποτελεί όμως μία «κλασσική» επιλογή που αν μη τι άλλο θα σας φτιάξει τη διάθεση!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία

Sabna Kotta, Shahid H. Ansari, Javed Ali.Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013 Jan-Jun; 7(13): 1–10.

Salonia A, Fabbri F, Zanni G, Scavini M, Fantini GV, Briganti A, Naspro R, Parazzini F, Gori E, Rigatti P, Montorsi F. Chocolate and women's sexual health: An intriguing correlation. J Sex Med. 2006 May;3(3):476-82.

Berkeley Wellness. Gina Shaw. Aphrodisiac Foods: For Real or a Placebo Effect? Accessed 11/2/2019.

http://www.berkeleywellness.com/self-care/sexual-health/article/aphrodisiac-foods-real-or-placebo-effect

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ