Πετρέλαιο: Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας αυξάνουν την τιμή του «μαύρου χρυσού»


Το πετρέλαιο «σκαρφαλώνει» μετά την αύξηση των τιμών του από τη Σαουδική Αραβία και την απομάκρυνση της προοπτικής ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου ανέβηκαν σήμερα (6/5), καθώς η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές του αργού τον Ιούνιο για τις περισσότερες περιοχές και η προοπτική μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα απομακρύνεται, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διευρυνθεί στη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο κατά 34 σεντς, ή 0,4%, στα 83,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 78,45 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 34 σεντς ή 0,4%.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το αργό πετρέλαιο που πωλείται στην Ασία, τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι. «Μετά από πτώση λίγο περισσότερο από 7,3% την περασμένη εβδομάδα λόγω της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, το ICE Brent ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε πιο ισχυρή βάση, διαπραγματευόμενο υψηλότερα», δήλωσε σε σημείωμα ο επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της ING, Ουόρεν Πάτερσον.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται αφότου η Σαουδική Αραβία αύξησε τα OSPs του Ιουνίου για τις περισσότερες περιοχές εν μέσω αυστηροποίησης των προμηθειών αυτό το τρίμηνο, πρόσθεσε. Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, η δραστηριότητα των υπηρεσιών παρέμεινε σε επεκτατικό έδαφος για 16ο συνεχόμενο μήνα, ενώ επιταχύνθηκαν οι νέες παραγγελίες και το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε σταθερά, ενισχύοντας τις ελπίδες για διαρκή οικονομική ανάκαμψη.

Την περασμένη εβδομάδα, και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους σε τρεις μήνες, με το Brent να υποχωρεί περισσότερο από 7% και το WTI κατά 6,8%, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα αδύναμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την πιθανή χρονική στιγμή μείωσης των επιτοκίων της Oμοσπονδιακής Τράπεζας.

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ωστόσο, οι προοπτικές για μια συμφωνία μειώνονται, καθώς η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το απέκλεισε κατηγορηματικά.

«Η είδηση ότι το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει και να επεκτείνει την επιχείρησή του στη Ράφα, κινδυνεύει να εκτροχιάσει μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αναζωπυρώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που φαινόταν να εκτονώνονται», δήλωσε ο αναλυτής της IG markets, Tόνι Σίκαμορ

Υπάρχει κίνδυνος οι τιμές του WTI να ανέλθουν στα 80 δολάρια στις αρχές αυτής της εβδομάδας, πρόσθεσε. Δεδομένου ότι η προσφορά μπορεί να σφίξει, οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ μείωσαν τον αριθμό στις εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα.

Οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου μειώθηκαν κατά επτά στις 499, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Baker Hughes.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ