Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον διέκοψε την αποστολή όπλων, λόγω ανησυχίας για τη Ράφα


Πόλεμος στη Γάζα: Οι ΗΠΑ  επιβεβαιώνουν ότι διέκοψαν την αποστολή όπλων στο Ισραήλ λόγω έντονης ανησυχίας για τη Ράφα, ενώ ο Νετανιάχου αναμένεται να συναντήσει τον επικεφαλής της CIA, Oυίλιαμ Μπερνς

Οι ΗΠΑ διέκοψαν την περασμένη εβδομάδα την αποστολή όπλων στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών ότι θα προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τους Ισραηλινούς εναντίον της Ράφα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες σε άλλες περιοχές στη Γάζα.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε», δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης του Λευκού Οίκου. «Βρισκόμαστε σε διάλογο με το Ισραήλ σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα και πώς θα λειτουργήσει διαφορετικά εναντίον της Χαμάς εκεί από ό,τι αλλού στη Γάζα.

«Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες φαινόταν να πλησιάζουν σε ένα σημείο απόφασης για μια τέτοια επιχείρηση, αρχίσαμε να εξετάζουμε προσεκτικά τις προτεινόμενες μεταφορές συγκεκριμένων όπλων στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα από τον Απρίλιο»

«Ως αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης, σταματήσαμε μια αποστολή όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείται από 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters. Το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν παρόμοια σχόλια από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Πολλές πηγές είπαν στο Reuters ότι οι αποστολές, οι οποίες καθυστέρησαν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αφορούσαν κοινά πυρομαχικά άμεσης επίθεσης από την Boeing, τα οποία μετατρέπουν τις βόμβες σε κατευθυνόμενες ακριβείας, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου.

Η κατάληψη της Ράφα και το ανθρωπιστικό δράμα

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την Τρίτη (7/5) το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στη Ράφα, αποκόπτοντας μια ζωτικής σημασίας οδό για βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τη Δευτέρα 100.000 ανθρώπους στην ανατολική Ράφα να απομακρυνθούν από την περιοχή. Χωρίς να σχολιάσει εάν υπήρξε αναστολή στις αποστολές όπλων, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ ήταν «σιδηρά».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τις εκθέσεις σχετικά με τα όπλα, πρόσθεσε: «Δύο πράγματα θα μπορούσαν να ισχύουν, με την έννοια της πραγματοποίησης αυτών των συνομιλιών, σκληρές, άμεσες συνομιλίες με τους ομολόγους μας στο Ισραήλ… για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται οι ζωές των πολιτών… και να εξασφαλίσουμε αυτή τη δέσμευση».

Το Πεντάγωνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπήρξε πολιτική απόφαση για απόσυρση όπλων από το Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις φάνηκαν να είναι οι πρώτες από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε την πλήρη υποστήριξή της στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 άνθρωποι και περίπου 250 να απαχθούν, εκ των οποίων οι 133 πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινοί απολογισμοί.

Η εκστρατεία του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς οδήγησε σε μια επτάμηνη στρατιωτική εκστρατεία που σκότωσε συνολικά 34.789 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Η σύγκρουση οδήγησε επίσης πολλούς από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους της Γάζας στα πρόθυρα της πείνας και πυροδότησε διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τους πολίτες να ζητούν από τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξή του στο Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων

Ο διευθυντής της CIA θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και Ισραηλινούς αξιωματούχους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Ο Μπερνς κατευθύνεται προς το Ισραήλ από το Κάιρο, όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός. Και οι πέντε αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες την Τρίτη – Χαμάς, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ – αντέδρασαν θετικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το Reuters.

Οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα το πρωί (8/5) ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η Χαμάς παρουσίασε μια αναθεωρημένη πρόταση και το νέο κείμενο προτείνει ότι τα κενά που απομένουν μπορούν «να καλυφθούν απολύτως». Μιλώντας την Τρίτη, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.

«Όλα πέφτουν στο τραπέζι», είπε ο Kίρμπι. Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πρόταση τριών φάσεων που εγκρίθηκε από τη Χαμάς ήταν «μη αποδεκτοί» επειδή οι όροι του είχαν μετριαστεί.

Επεκτείνεται το μέτωπο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα μαχητικά του έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια ανάρτηση στο Telegram και στο X, ο IDF απαριθμησαν τις περιοχές που χτυπήθηκαν ως “Kfarkela, Ayta ash Shab, Khiam και Maroun El Ras”.

Λέει επίσης ότι έπληξε υποδομές στις περιοχές του νότιου Λιβάνου και ότι «επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να εξαλείψει μια απειλή στις περιοχές Tayr Harfa και Jibbain».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν τακτικά πυρά από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ