Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Η παραδοχή για τις θρομβώσεις


Η απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε λόγω της διαθεσιμότητας νεότερων εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί για τις παραλλαγές του ιού. Αυτό υποδηλώνει μια αλλαγή στο τοπίο των εμβολιασμών κατά του Covid-19, με την εταιρεία να αναγνωρίζει τη μειωμένη ζήτηση για το δικό της εμβόλιο.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί αντανάκλαση της δυναμικής φύσης της πανδημίας και των απαιτήσεων για την αντιμετώπισή της. Ενώ παλιότερα το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ένας κύριος πυλώνας των προσπαθειών εμβολιασμού, η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού έχει αλλάξει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες στον τομέα των εμβολίων.

Οι εταιρείες φαρμάκων συνεχίζουν να προσαρμόζονται στην εξέλιξη της κατάστασης και να αναπτύσσουν νέες λύσεις προστασίας κατά του ιού, προσφέροντας έτσι ελπίδα για την επικράτηση της πανδημίας.

Η AstraZeneca άλλαξε το όνομα του εμβολίου της για τον Covid σε Vaxzevria το 2021. Αν και το εμβόλιο βρέθηκε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η σπάνια αυτή παρενέργεια δεν αναιρεί τη συνολική αξία των εμβολίων κατά του Covid-19, αλλά επισημαίνει τη σημασία της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της ασφάλειας των εμβολίων καθώς η πανδημία εξελίσσεται και νέες παραλλαγές του ιού εμφανίζονται.

Η ιστορία του Τζέιμι Σκοτ και ακόμη 50 υποθέσεις

Η ιστορία του Τζέιμι Σκοτ και άλλων ατόμων που υπέστησαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η σπάνια παρενέργεια, γνωστή ως θρόμβωση με θρομβοκυτταροπενία (TTS).

Η AstraZeneca αμφισβητεί τις κατηγορίες που απευθύνονται εναντίον της, αλλά έχει παραδεχτεί σε νομικά έγγραφα τον πιθανό σύνδεσμο του εμβολίου της με την TTS σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Οι αριθμοί που παρουσιάζονται από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ της TTS και του εμβολίου της AstraZeneca. Τουλάχιστον 81 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πιθανολογηθεί ότι συνδέονται με αυτήν την πιθανή παρενέργεια, και σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς που υπέστησαν TTS πέθανε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της MHRA.

Αυτά τα στοιχεία είναι σοβαρά και υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης της ασφάλειας των εμβολίων, καθώς και της ενημέρωσης του κοινού για τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες αγωγές

Η παραδοχή της AstraZeneca για την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου της με την TTS έχει προκαλέσει νέες νομικές διαμάχες και θέτει την εταιρεία αντιμέτωπη με ακόμα περισσότερες υποθέσεις. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες των θυμάτων και των συγγενών τους να αποζημιωθούν για τις επιπτώσεις που υπέστησαν μετά τον εμβολιασμό.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει τις αποζημιώσεις που μπορεί να επιβληθούν στην AstraZeneca, η εταιρεία έχει αποφύγει την παρέμβαση στις δικαστικές υποθέσεις και παρέχει ανεπαρκή αποζημίωση μέσω ενός δικού της προγράμματος.

Η πρόσφατη παραδοχή της AstraZeneca για τον σύνδεσμο του εμβολίου της με την TTS αποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω δράση και δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η ανταπόκριση της εταιρείας και της κυβέρνησης σε αυτές τις διαμάχες και να παρασχεθεί η αναγκαία αποζημίωση για τις επιπτώσεις που υφίστανται τα θύματα.

Η δήλωση της AstraZeneca

«Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

«Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

«Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ