Πύρινη κόλαση στον Καναδά: Απειλούνται πόλεις – Ασφυξία από τον καπνό που φθάνει στις ΗΠΑ


Κόλαση φωτιάς στον Καναδά. Χιλιάδες πολίτες απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους, ενώ ο καπνός αρχίζει να ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον Καναδά κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το σαββατοκύριακο, ενώ ο καπνός δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και μειωμένη ορατότητα καθώς αρχίζει να «εκτοξεύεται» στις ΗΠΑ. Περίπου 3.200 κάτοικοι στη Βρετανική Κολομβία έλαβαν εντολή εκκένωσης το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς η πυρκαγιά στη λίμνη Πάρκερ μαινόταν στην περιοχή, σε μία περιοχή μεγαλύτερη από 4.000 στρέμματα.

Η φωτιά ξεκίνησε την Παρασκευή αλλά μέχρι και χθες Κυριακή, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο καπνός έχει οδηγήσει τις αρχές να εκδώσουν ειδικό ανακοινωθέν για την ποιότητα του αέρα που εκτείνεται από τη Βρετανική Κολομβία έως το Οντάριο. Οι κάτοικοι σε περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας «πλήττονται ή είναι πιθανό να επηρεαστούν από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς τις επόμενες 24-48 ώρες», ανέφερε ο συναγερμός του Σαββάτου.

«Οι φλόγες μας έχουν στ’ αλήθεια ζώσει, από τη δύση ως τα βορειοανατολικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Φορτ Νέλσον, Ρομπ Φρέιζερ. Επίσης, οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ούτε ανοικτά καταστήματα».

Ενώ οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί προσωρινά σε περιοχές της επαρχίας, ο καπνός αναμένεται να επιστρέψει την Κυριακή. «Οι συνθήκες θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται το βράδυ της Κυριακής για μεγάλο μέρος της επαρχίας. Πάνω από τη βορειοδυτική Αλμπέρτα οι συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν κακές μέχρι τη Δευτέρα ή πιθανώς την Τρίτη», ανέφερε ο συναγερμός.

Σε περιοχές του Σασκάτσουαν, της Μανιτόμπα και του Οντάριο, ο καπνός από τις πυρκαγιές θα μπορούσε να προκαλέσει περιόδους κακής ποιότητας αέρα και μειωμένης ορατότητας, ανέφερε η δήλωση.

Καπνός από τον Καναδά έχει επίσης αρχίσει να κατευθύνεται στις ΗΠΑ, προκαλώντας συναγερμό για την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη τη Μινεσότα λόγω της ανθυγιεινής ποιότητας του αέρα. Ο καπνός πλήττει πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Δίδυμων Πόλεων και του Σεντ Κλάουντ, καθώς και αρκετές φυλετικές περιοχές, δήλωσε η Υπηρεσία Ελέγχου Ρύπανσης της Μινεσότα.

«Ο καπνός θα καθαρίσει το βόρειο μισό της πολιτείας κατά τη διάρκεια της νύχτας και η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί εκεί. Ο καπνός θα παραμείνει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας στη νότια Μινεσότα και η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς ο καπνός αρχίζει να διαχέεται», ανέφερε η κρατική υπηρεσία.

Μόλις πέρυσι, οι πυρκαγιές στον Καναδά έφτασαν σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και προκάλεσαν επικίνδυνες ατμοσφαιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2023, 19 κομητείες σε 11 πολιτείες είχαν ημέρες με «πολύ ανθυγιεινή» και «επικίνδυνη» ποιότητα αέρα — λαμβανομένης τουλάχιστον μιας ειδοποίησης «μωβ κωδικού» στον Δείκτη Ποιότητας Αέρα της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.

Καναδοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνουν άτομα με πνευμονική νόσο όπως άσθμα, άτομα με καρδιακές παθήσεις, μαζί με ηλικιωμένους, παιδιά, έγκυες και άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Συνέστησαν επίσης σε όσους περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους να φορούν μάσκα για να βοηθήσουν στη μείωση της έκθεσης σε λεπτά σωματίδια καπνού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ