Βατικανό: Εργαζόμενοι στα Μουσεία καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας – «Στο εδώλιο» η Αγία Έδρα


Τo Μουσείo του Βατικανού αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου νομική διαμάχη για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων

Σαράντα εννέα εργαζόμενοι στα Μουσεία του Βατικανού ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου δικαστική διαμάχη για τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας τους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την…Αγία Έδρα στα δικαστήρια.

Το προσωπικό, ως επί το πλείστον φύλακες που έχουν εργαστεί στα μουσεία για χρόνια, ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζονται ως «εμπόρευμα» από τη διοίκηση του Πάπα Φραγκίσκου, σύμφωνα με μια έκθεση στην Corriere della Sera.

Τα Μουσεία του Βατικανού, μια τεράστια δομή 54 γκαλερί που περιέχει μια ανεκτίμητη συλλογή, συμπεριλαμβανομένης της Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου, συγκαταλέγεται στα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα.

Το προσωπικό έστειλε αναφορά στην κυβέρνηση του Βατικανού υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες εργασίας της πόλης-κράτους «υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την υγεία κάθε εργαζομένου», συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών που πληρώνονται με χαμηλότερα ποσοστά και των ανεπαρκών διατάξεων υγείας και ασφάλειας.

Άλλοι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό να επιστρέψουν τους μισθούς που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω της έλλειψης πρόβλεψης για προγράμματα άδειας στην εργατική νομοθεσία του Βατικανού, σύμφωνα με τη Laura Sgrò, τη δικηγόρο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

«Έχουν προσπαθήσει τόσες φορές μέσω ατομικών αναφορών να επιλύσουν αυτήν την κατάσταση», είπε. «Οπότε αυτή η κίνηση είναι αρκετά ακραία. Μετά από πολλά χρόνια συζήτησης, αυτή είναι η πρώτη ομαδική δράση. Έχουμε 49 άτομα τώρα, αλλά νομίζω ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες».

Η Sgrò είπε ότι το προσωπικό φέρεται να αντιμετώπισε πειθαρχικά μέτρα εάν ήταν άρρωστο και διαπιστωνόταν ότι δεν ήταν στο σπίτι κατά τη διάρκεια επισκέψεων από γιατρό του Βατικανού, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 24 ωρών από την έναρξη της αναρρωτικής άδειας. «Αυτό είναι τρελό», είπε. «Κινδυνεύουν να επιβληθούν πειθαρχικά ακόμη κι αν βγουν έξω για μια ώρα για να δουν τον γιατρό τους».

Τα Μουσεία του Βατικανού προσέλκυσαν σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, και οι θεματοφύλακες και οι ξεναγοί έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για τον συνωστισμό και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτήριο περιέχει μια σειρά από εξόδους κινδύνου, αλλά υπάρχουν μόνο δύο κατά μήκος της διάβασης της Καπέλα Σιξτίνα – μία σε κάθε άκρο.

Τα μουσεία αποτελούν σημαντικό εισόδημα για το Βατικανό, αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ο συνδικαλισμός δεν επιτρέπεται στο Βατικανό. Η αναφορά είναι το πρώτο επίσημο βήμα σε μια υποχρεωτική διαδικασία συνδιαλλαγής που επιβλέπεται από την Ulsa, το γραφείο εργασίας του Βατικανού.

Η Sgrò είπε: «Δεν πρόκειται για μια ευγενική επιστολή, αλλά για την επίσημη έναρξη μιας διαδικασίας… Εάν η συνδιαλλαγή πάει άσχημα, τότε θα καταλήξουμε στο δικαστήριο».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ