Η Κίνα ελέγχει μία στις δύο online πωλήσεις παγκοσμίως


Τον ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου εξακολουθεί να κρατά η Κίνα. Οι online πωλήσεις έχουν εξελιχθεί σε σημαντική κινητήρια δύναμη για το λιανεμπόριο της Κίνας. Για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι οι οι διαδικτυακές πωλήσεις θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 30% το 2019, προσεγγίζοντας τα 2 τρισ.δολ. (1,989 τρισ. δολ. για την ακρίβεια). Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ήδη περισσότερο από το ένα τρίτο των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα (το 35,3%) πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το eMarketer σε σχετική ανάλυσή του, μακράν για την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ υστερούν κατά πολύ, αν και το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα είναι σε πολύ «ώριμο» επίπεδο, καθώς μόλις το 10,9% των λιανικών πωλήσεων γίνεται online. Άλλωστε, η Κίνα έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ήδη από το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της σχετικής ανάλυσης, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Κίνα θα ελέγχει το 55,8% του συνόλου των διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, που σημαίνει ότι για περισσότερες από μία στις δύο online πωλήσεις, διεθνώς, ευθύνεται η Κίνα. Μάλιστα, οι προβλέψεις ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε τουλάχιστον 63% έως το 2022. Το δε μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να μειωθεί στο 15% μέχρι το 2022.

Ο κινεζικός κολοσσός της Alibaba θα οδηγήσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα με μερίδιο 53,3%. Πάντως το μερίδιο του τεράστιου marketplace μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μικρότεροι παίκτες απομακρύνονται από την κυριαρχία του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα κοινωνικού εμπορίου Pinduoduo έχει σημειώσει τριψήφια ανάπτυξη από το 2016, αν και το μερίδιό της παραμένει μικρό. «Οι σχετικά νέοι και omni-channel έμποροι λιανικής συνεχίζουν να μοιράζονται την αγορά με γίγαντες, όπως οι Alibaba και JD.com. Οι ‘ώριμοι’ παίκτες της αγοράς του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου ήδη έχουν εντάξει στη στρατηγική τους τη διεθνή επέκταση. Οι μικρότεροι τοπικοί παίκτες, από την πλευρά τους, αναζητούν μια καλύτερη θέση στην κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου» αναφέρει η σχετική ανάλυση.

Λιανικό εμπόριο
Η Κίνα θα γίνει φέτος η κορυφαία λιανική αγορά στον κόσμο, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ, καθώς οι λιανικές πωλήσεις (offline και online) της Κίνας φέτος θα ξεπεράσουν εκείνες των ΗΠΑ κατά περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το eMarketer, φέτος, οι συνολικές λιανικές πωλήσεις της Κίνας θα αυξηθούν κατά 7,5%, φθάνοντας στα 5,636 τρισ. δολ. Οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 3,3%, φθάνοντας στα 5,529 τρισ.δολ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ