Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι 18χρονοι πρέπει να υποβάλουν φέτος ξεχωριστή δήλωση


Νέοι και οι νέες που συμπλήρωσουν το 18ο έτος της ηλικίας του το 2018 και έχουν δηλώσει κάποιου είδους τεκμαρτό ή πραγματικό ειδόσημα υποχρεούνται να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. 

Ακόμη και αν έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων μερικών λεπτών στους λογαριασμούς αυτών των νέων υποχρεούνται να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Αναλυτικά ποιοι νέοι πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση:

  • Όσοι έκλεισαν το 2018 τα 18 τους χρόνια πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση σε περίπτωση που:
  • Δεν μένει στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του
  • Έχει στο όνομά του κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο που λογίζεται ως τεκμήριο διαβίωσης όπως είναι ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος.
  • Απέκτησε το 2018 κάποιου άλλου είδους εισοδήματος (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • Ίδρυσε κάποια εταιρεία το 2018 στο όνομά του
  • Ξεκίνησε το 2018 κάποιο ελεύθερο επάγγελμα
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Οι νέοι ωστόσο που ενώ συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια το 2018 και δεν πρέπει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση είναι όσοι:

Το προηγούμενο έτος δεν είχαν κάνενα απολύτως εισόδημα

Δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήριο

Φιλοξενήθηκαν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους/ συγγενείς ή φίλους τους

Είναι φοιτητές και νοικιάζουν σπίτι σε άλλη πολή από αυτή που διαμένουν οι γονείς τους λόγω σπουδών

Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ