Διακοπές με φίλους: Κάνουν καλό στην υγεία


Οι διακοπές με φίλους είναι πάντοτε σίγουρη διασκέδαση. Απλά, τώρα πια η επιστήμη σου δίνει ακόμα έναν καλό λόγο για να κάνεις εκείνο το road trip που πάντα σχεδίασες. Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μία βάσιμη υποψία: ένα ταξίδι με φίλους μπορεί να βοηθήσει την υγεία σου.

Οι άνθρωποι που έχουν φίλους ζουν περισσότερο

Οι κολλητές φιλίες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξάνουν την ανοχή που έχουμε στον πόνο. Επιπλέον, το να περνάς χρόνο με τους φίλους σου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυτοκίνης που παράγει το σώμα μας. Ή με άλλα λόγια τα επίπεδα της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση που έχουμε (ή δεν έχουμε).

Οι διακοπές με φίλους κάνουν καλό στην υγεία

Οι κοινωνικές συναναστροφές όχι μόνο είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και το καθημερινό άγχος αλλά όπως όλα δείχνουν αποτελούν έναν βασικό παράγοντα για να παραμένουμε υγιείς. Η επιρροή τους είναι τόσο μεγάλη όσο ο καλός ύπνος κι η σωστή δίαιτα, σύμφωνα με τα όσα λέει η έρευνα.

Από την άλλη, είναι γνωστό εδώ και καιρό και επιβεβαιωμένο επιστημονικά ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν φίλους έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη. Μάλιστα υπάρχει κάτι ακόμη πιο τρομακτικό: τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Μία συγκεκριμένη έρευνα, όπου αναλύθηκαν τα στοιχεία από 309 χιλιάδες ανθρώπους, έχει δείξει ότι η έλλειψη ισχυρών κοινωνικών δεσμών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 50%.

“Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους είναι περισσότερο χαρούμενοι, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και ζουν περισσότερο” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές της πρόσφατης έρευνας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ