Επικά άλματα και τολμηρές βουτιές: η ιστορία του cliff diving


Τι είναι το cliff diving και πώς εξελίχθηκε από το high diving; Ποιοι είναι οι καλύτεροι αθλητές; Όλες οι ερωτήσεις σου σχετικά με το πιο παλιό extreme άθλημα στον κόσμο απαντώνται εδώ.

Μην χάσετε την έναρξη της σειράς Red Bull Cliff Diving World Series 2024 στη Λίμνη Βουλιαγμένη, στην Αθήνα στις 24-26 Μαΐου. Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ.

Την τελευταία δεκαετία, το άθλημα του cliff diving έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο προοδευτικά αθλήματα παγκοσμίως.

Όσοι γνωρίζουν το Red Bull Cliff Diving World Series, θα έχουν συνηθίσει να βλέπουν άψογα προετοιμασμένους αθλητές να βουτούν από ύψος έως και 27 μέτρων, να περιστρέφονται και να στριφογυρίζουν με ακρίβεια στον αέρα πριν μπουν στο νερό χωρίς να σηκώσουν σχεδόν καθόλου νερό.

Αλλά από πού προέρχεται το cliff diving και πώς, σε λίγα μόλις χρόνια, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή και υψηλού επιπέδου extreme sport στον κόσμο;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ cliff diving και high diving;

Σε γενικές γραμμές, το cliff diving και το high diving έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Ένα άλμα από ύψος έως 27 μέτρων, μια σειρά από εναέριες ακροβατικές κινήσεις και μια είσοδος στο νερό με τα πόδια πρώτα. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο έχει γίνει πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια. Το high diving προστέθηκε στη λίστα των αθλημάτων της FINA το 2013, με τα αγωνίσματα να διεξάγονται γενικά από πλατφόρμες σε στατικές πισίνες.

Το cliff diving, ή πιο συγκεκριμένα το Red Bull Cliff Diving World Series, διέπεται επίσης από τους κανόνες της FINA, αλλά με την προσθήκη ενός επιπλέον και πολύ σημαντικού στοιχείου: της φύσης. Οι μηχανισμοί είναι βασικά οι ίδιοι – απογείωση, ελιγμός, είσοδος στο νερό – αλλά το τοπίο και οι συνθήκες διαφέρουν και ποικίλουν. Την μια εβδομάδα οι αθλητές μπορεί να πηδούν από γυμνούς βράχους σε ατίθασα κύματα του ωκεανού, ενώ την επόμενη μπορεί να απογειώνονται από μια πλατφόρμα γέφυρας σε ένα παγωμένο ποτάμι.

Το cliff diving είναι η απόλυτη δοκιμασία. Είναι ένα άλμα από μεγάλα ύψη για το οποίο καλείσαι να ξεπεράσεις τα στοιχεία της φύσης, να προσαρμοστείς στο εκάστοτε τοπίο και να γίνεις master σε κάθε είδος νερού.

Πότε και πως ξεκίνησε το cliff diving;

Αν και το πρωτάθλημα Red Bull Cliff Diving World Series διεξάγεται εδώ και 15 χρόνια, από το 2009, το ίδιο το άθλημα ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν στη Χαβάη. Ο βασιλιάς Kahekili, από τον οποίο πήρε το όνομά του το τρόπαιο του πρωταθλητή, ήταν ένας Χαβανέζος αρχηγός που πρώτος πήδηξε από τους ιερούς βράχους του Kaunolo τον 18ο αιώνα.

Οι αρχαίες Χαβανέζικες αρχές του ‘mana’ και ‘pono’ (δύναμη και ισορροπία) ήταν το θεμέλιο για τη γέννηση του ‘lele kawa’ (μεταφράζεται ελεύθερα ως ‘άλμα με τα πόδια πρώτα από έναν ψηλό βράχο στο νερό χωρίς να προκαλέσει πιτσίλισμα’) στα νησιά στη μέση του Ειρηνικού τον 18ο αιώνα. Αυτές οι αρχές έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα και είναι προαπαιτούμενα για το άθλημα του cliff diving.

Πού πραγματοποιήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα cliff diving;

Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Red Bull Cliff Diving πραγματοποιήθηκε στο Brontallo, στην Ελβετία, το 1997. Τότε δεν υπήρχαν κατατάξεις και αγωνιζόταν μόνο μια μικρή ομάδα αθλητών. Με τα χρόνια, το άθλημα αναπτύχθηκε σημαντικά, ο αριθμός των αθλητών αυξήθηκε και το 2009 η πρώτη σεζόν του Red Bull Cliff Diving World Series ξεκίνησε στο La Rochelle, Γαλλία.

Τι είναι λοιπόν το Red Bull Cliff Diving;

Ελεύθερη πτώση από ύψος έως 27 μέτρα σε συνδυασμό με ακροβατικές κινήσεις που προκαλούν δέος – αυτή είναι η ουσία του cliff diving. Από το 2009, το Red Bull Cliff Diving World Series έχει προσφέρει μια πλατφόρμα για συναρπαστική δράση και βουτιές απίστευτης πολυπλοκότητας.

12 άνδρες και 12 γυναίκες διαγωνίζονται σε κάθε σταθμό, κερδίζοντας κρίσιμους βαθμούς ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε κάθε αγώνα, με σκοπό να καταλάβουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Στο τέλος κάθε σεζόν, στέφονται πρωταθλητές και στις δύο κατηγορίες, λαμβάνοντας το πολυπόθητο τρόπαιο King Kahekili για τις επιτυχημένες τους προσπάθειες.

Πόσο ψηλά είναι είναι ο βατήρας στο cliff diving;

Στο Red Bull Cliff Diving World Series, οι άντρες βουτούν από ύψος 27 μέτρων και οι γυναίκες από τα 21 μέτρα. Οι αθλητές πηδούν από γυμνούς βράχους ή από πλατφόρμες κατασκευασμένες οπουδήποτε, από γέφυρες μέχρι στέγες όπερας, φτάνοντας ταχύτητες έως 85 χιλιόμετρα την ώρα κατά την πτώση και μπαίνοντας στο νερό με δυνάμεις που φτάνουν τα 10G.

Πόσο επικίνδυνο είναι το cliff diving;

Πηδώντας από ύψος 27 μέτρων και φτάνοντας ταχύτητες περίπου 85 χιλιόμετρα την ώρα πριν μπουν στο νερό, οι cliff divers αγωνίζονται σε ένα ακραίο και εγγενώς επικίνδυνο άθλημα. Ωστόσο, οι cliff divers είναι ειδικοί σε αυτό που κάνουν και όχι απλοί λάτρεις της αδρεναλίνης. Κάθε αθλητής οφείλει να διαχειριστεί τους κινδύνους που συνοδεύουν το άθλημα επενδύοντας σε επιδεξιότητα, ακρίβεια, φυσική κατάσταση και αφοσίωση.

Παρόλο που οι σοβαροί τραυματισμοί στο cliff diving είναι τόσο σπάνιοι όσο και σε οποιοδήποτε mainstream άθλημα, μπορούν να συμβούν ατυχήματα κατά καιρούς.

Ποιοι είναι μερικοί από τους καλύτερους αθλητές cliff diving;

Ο πιο επιτυχημένος άνθρωπος στο Red Bull Cliff Diving World Series είναι ο πρόσφατα συνταξιοδοτημένος Gary Hunt. Έχοντας αρχικά εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Hunt με έδρα το Παρίσι σηκώνει τώρα τη σημαία της Γαλλίας και έχει συγκεντρώσει εκπληκτικά νούμερα στην καριέρα του: 10 συνολικούς τίτλους στο World Series, 46 νίκες και 77 βάθρα σε 98 αγώνες.

Ο Hunt έχει αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καθώς επικεντρώνεται στο να προσθέσει στις πολλές διακρίσεις του και την Ολυμπιακή επιτυχία.

Η Rhiannan Iffland είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα στην ιστορία του cliff diving. Η Αυστραλή κέρδισε την πρώτη της νίκη στο Τέξας το 2016 και έκτοτε έχει συγκεντρώσει 7 τίτλους στο World Series, 35 νίκες σε 43 στάσεις.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ του Red Bull TV Pushing Progression αποτυπώνεται η εξέλιξη του cliff diving. Ο Gary Hunt και η Rhiannan Iffland, με τη βοήθεια του θρύλου των cliff diving Orlando Duque και της εντυπωσιακής Καναδέζας Molly Carlson, εξηγούν με περισσότερες λεπτομέρειες πώς το άθλημα αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Μην χάσεις την έναρξη του Red Bull Cliff Diving World Series 2024 στην Αθήνα στις 26 Μαΐου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Red Bull TV στις 2.30 μ.μ. CEST (1.30 μ.μ. UTC).

Κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή Red Bull TV εδώ και παρακολούθησε τη δράση του Cliff Diving σε όλες τις συσκευές σου!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ