Σοκ στη Βρετανία: Ακρωτηρίασαν τα χέρια και τα πόδια βουλευτή


Τους τελευταίους οκτώ μήνες η ζωή του συντηρητικού βουλευτή της Βρετανίας Craig Mackinlay έχει ανατραπεί. Ο Mackinlay δεν έχει πια ούτε χέρια, ούτε πόδια!

Την 1η Δεκεμβρίου 2023 μπήκε στο χειρουργείο προκειμένου οι γιατροί να ακρωτηριάσουν και τα τέσσερα άκρα του, καθώς είχε προσβληθεί από σηψαιμία. Τώρα αναμένεται να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και όπως λέει στο BBC θέλει να γίνει ο πρώτος βιονικός βουλευτής, καθώς πλέον φέρει προσθετικά άκρα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε στους ψηφοφόρους του τον περασμένο Δεκέμβριο ότι διαγνώστηκε με σηψαιμία τον Σεπτέμβριο του 2023 και τέθηκε σε τεχνητό κώμα με πολλαπλές ανεπάρκειες οργάνων. Λέει ότι νιώθει εξαιρετικά τυχερός που ζει καθώς έχει υποβληθεί σε ακραίες χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Το χρονικό

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου 2023 όταν ο 57χρονος Mackinlay άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ έκανε ένα τεστ Covid -το οποίο βγήκε αρνητικό- και κοιμήθηκε νωρίς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ένιωθε πολύ άρρωστος, αλλά εξακολουθούσε να μην πιστεύει ότι ήταν κάτι σοβαρό.

Ωστόσο η σύζυγός του Kati, φαρμακοποιός, άρχισε να ανησυχεί. Μέτρησε την πίεση και τη θερμοκρασία του. Μέχρι το πρωί παρατήρησε ότι τα χέρια του ήταν κρύα και δεν ένιωθε σφυγμό. Αφού κάλεσε ασθενοφόρο ο κ. Mackinlay εισήχθη στο νοσοκομείο.

Μέσα σε μισή ώρα είχε γίνει ολόκληρος… μπλε. «Όλο μου το σώμα, από πάνω μέχρι κάτω, τα αυτιά, τα πάντα, μπλε» λέει.

Είχε πάθει σηπτικό σοκ. Ο βουλευτής τέθηκε σε τεχνητό κώμα που θα διαρκούσε 16 ημέρες. Στη σύζυγό του είπαν ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για τα χειρότερα, με το προσωπικό να περιγράφει τον 57χρονο ως «έναν από τους πιο άρρωστους ανθρώπους που είχαν δει ποτέ». Οι πιθανότητες επιβίωσής του ήταν μόλις 5%.

Μετά από επιμονή της συζύγου του, ο Mackinlay μεταφέρθηκε από το τοπικό νοσοκομείο στο Medway, Kent, στο St Thomas’ στο κεντρικό Λονδίνο, ακριβώς απέναντι από το χώρο εργασίας του στο Κοινοβούλιο.

«Ξέρω πώς μοιάζουν τα νεκρά πράγματα»

Θυμάται ελάχιστα από όσα πέρασε αλλά περισσότερο τα παράξενα όνειρα που έβλεπε και πιστεύει ότι προκλήθηκαν από τη μορφίνη. Καθώς συνήλθε η ζοφερή πραγματικότητα άρχισε να τον καταβάλλει.

Όταν ξύπνησε θυμάται ότι άκουσε συζητήσεις για τα χέρια και τα πόδια του. «Μέχρι τότε είχαν γίνει μαύρα… μπορούσες σχεδόν να τα χτυπήσεις» λέει, παρομοιάζοντάς τα με το πλαστικό ενός κινητού τηλεφώνου.

Ο 57χρονος δεν εξεπλάγη όταν του είπαν ότι ίσως χρειαστεί να τα ακρωτηριάσουν. «Δεν έχω πτυχίο ιατρικής, αλλά ξέρω πώς μοιάζουν τα νεκρά πράγματα. Ήμουν απροσδόκητα στωικός… Δεν ξέρω γιατί ήμουν. Ίσως έφταιγε το κοκτέιλ φαρμάκων που έπαιρνα».

Η οικογένειά του προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα και περισσότερο απ’ όλους η τετράχρονη κόρη του, Ολίβια. «Προσαρμόστηκε πολύ εύκολα… ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Νομίζω ότι τα παιδιά προσαρμόζονται με αξιοσημείωτο ρυθμό» ανέφερε.

Επιστροφή στη δουλειά

Τώρα έχει το βλέμμα του στραμμένο ξανά στο Westminster, όπου αφού παρακολουθήσει τις ερωτήσεις του πρωθυπουργού, θα συναντήσει τον Ρίσι Σούνακ πριν επιστρέψει στη θέση του. Και είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές για να συνεχίσει να υπηρετεί την εκλογική του περιφέρεια στο Κεντ.

«Όταν τα παιδιά έρχονται στο εκπαιδευτικό κέντρο του κοινοβουλίου, θέλω να τραβούν το σακάκι ή τη φούστα των γονιών τους ή του δασκάλου τους και να λένε: «Θέλω να δω τον βιονικό βουλευτή σήμερα»».

«Είναι πολύ εύκολο να λες – και προσπαθώ να το τηρώ – ότι δεν έχει νόημα να γκρινιάζεις και να παραπονιέσαι ή να στεναχωριέσαι για τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Πρέπει να είσαι χαρούμενος και θετικός για τα πράγματα που μπορείς να κάνεις και βρίσκω ότι κάθε μέρα υπάρχει κάτι καινούργιο που μπορώ να κάνω. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη γυναίκα μου… Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς αυτήν» είπε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ