Φάμελλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του»


«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας απομακρύνει από την Ευρώπη», επισήμανε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια”, ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν τα τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη”. Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι “για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας”. Ακολούθως ρώτησε: “Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;” και πρόσθεσε ότι “δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών”.

Υποστήριξε ότι “ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας” ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: “Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε”.

Ανέφερε ακόμη ότι “η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε”.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε “υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν” και εξήγησε: “Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη”. Κορυφώνοντας είπε: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του”.

Για «απομάκρυνση» της χώρας από την Ευρώπη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του ίδιου.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς, όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε την ομιλία του παραπέμποντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, αναφέρθηκε στις επιπλέον εισπράξεις του Δημοσίου από την έμμεση φορολόγηση από την ακρίβεια, στις οποίες δεν έλαβε υπόψη τις «αντοχές της κοινωνίας», ενώ αντίστοιχα αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Διερωτήθηκε και για τα «500 εκατ. δανεικά και αγύριστα» της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παρέπεμψε στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα μέτρα της ακρίβειας. Υποστήριξε, δε, ότι αν η κυβέρνηση εφάρμοζε τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και επέστρεφε στην αγορά αυτά τα 4 δισ. «θα υπήρχε ανάπτυξη», αλλά επιλέγει να τα «μαζεύει» και να «δίνει επιδοτήσεις», «αφαιμάζοντας τη μεσαία τάξη».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία της χώρας», καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός των κυβερνήσεων «που χρεοκόπησαν» τη χώρα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την ανάπτυξη. «Πάνω σε αυτό το διάδρομο κάνετε τώρα πλιάτσικο. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την παραποιήσετε », πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον πρωθυπουργό ως «απολογούμενο » να απαντήσει στα τέσσερα βασικά ερωτήματα: γιατί η χώρα είναι η δεύτερη φτωχότερη σε αγοραστική δύναμη και κινδυνεύει να την περάσει και η Βουλγαρία, γιατί έχει το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό, γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας και γιατί δεν εφαρμόζει την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ο ίδιος καταλόγισε στον πρωθυπουργό «πληθωρισμό απληστίας», παραπέμποντας μάλιστα και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού υπερκερδών και τα ολιγοπώλια σε τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες και τον κατηγόρησε ότι τους παρέχει «ασυλία».

Κι όλα αυτά, συνέχισε, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, αφού, όπως είπε, «η αύξηση που επικαλείται η κυβέρνηση» δεν καλύπτει την ακρίβεια και ούτως ή άλλως «δεν αφορά όλους». Παράλληλα, έκανε λόγο για «υψηλότερο ποσοστό δαπανών υγείας» και «εκτίναξη ενοικίων». «Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα του Μητσοτάκη», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα μείωσης ΦΠΑ που έχουν ήδη λάβει άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και έχουν πετύχει μείωση του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, σημείωσε, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, το περιθώριο κέρδους στη διύλιση και το ρεύμα, τη μείωση του κόστους κάρτας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό που έχει ήδη καταθέσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την εφαρμόζει εξαιτίας των «συμφερόντων» που υπηρετεί και ότι αδιαφορεί για την Ευρώπη. Της καταλόγισε επίσης ότι εν όψει ευρωεκλογών αποκρύπτει από τους πολίτες συγκεκριμένα στοιχεία φορολόγησης και καλεί τον κόσμο να «ρωτήσει το λογιστή του για το φορομπηχτικό σύστημα Μητσοτάκη» πριν ψηφίσει.

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα ζητήματα επικαιρότητας εκτός ακρίβειας, τα οποία, όπως υποστήριξε, επίσης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «μας απομακρύνει από την Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ζητήματα κράτους δικαίου που ανέδειξε το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως λόγω των υποκλοπών, αλλά και στη νέα δικογραφία για το «μπάζωμα», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα συμφωνήσει τώρα στο αίτημα προκαταρκτικής. Επίσης, αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων» και διερωτήθηκε «τι φοβάται η κ. Κεραμέως και δεν έρχεται στη Βουλή».

Τέλος, αποδοκίμασε «το χαρτί της αποσταθεροποίησης» που παίζει η κυβέρνηση και της καταλόγισε «επικίνδυνη στρατηγική» και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στο θέμα των Σκοπίων και της Τουρκίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ