«Το κολαστήριο των ΚΕΠΑ»: Απίστευτες καταγγελίες για μαζικές κακοποιήσεις των ΑμεΑ από γιατρούς


Δεν το χωράει ο νους, αυτό που συμβαίνει κατά κόρον στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με στοιχειοθετημένες καταγγελίες γνωστού ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, Ανδρέα Μπαρδάκη.

Κακή συμπεριφορά, έλλειψη διαφάνειας, κακομεταχείριση των ασθενών -στον βαθμό ακόμα και του τραυματισμού- και εξευτελισμός των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μια ούτως ή άλλως πιο δύσκολη καθημερινότητα εξαιτίας της αναπηρίας τους, αποτελούν καθημερινή πρακτική από το προσωπικό -κυρίως υγειονομικοί- του φορέα αυτού, που κανονικά θα έπρεπε να επιτελεί λειτούργημα, καθώς από τις πρακτικές του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας.

Ο Ανδρέας Μπαρδάκης, δημιουργός μεταξύ άλλων της δημοφιλούς (103.000 μέλη) διαδικτυακής ομάδας «Συνήγορος των ΑμΕΑ», περιέγραψε τη νοσηρή αυτή κατάσταση στο Newsbomb.gr, ενώ σήμερα υπέβαλλε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, παραθέτοντας και δεκάδες μαρτυρίες των αναπήρων, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «βγαίνουν από τα ΚΕΠΑ με κλάμματα και τραύματα»!

Όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr: «Οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι αλλά δεν ελέγχονται από πουθενά – και για αυτό φέρονται ασύδοτα, με αδιαφάνεια και ανωνυμία, δεν απαντούν καν στις ερωτήσεις μας ακόμα και γραπτά δεν αναφέρουν τα ονόματά τους. Δεν δίνουν πρακτικά για τη γνωμάτευση, και ή δεν τις δίνουν ή τις δίνουν παραποιημένες.

Εξεταζόμαστε και δεν ξέρουμε αν είναι συναφείς η ειδικότητά τους με τις παθήσεις μας… Εγώ ο ίδιος τραυματίστηκα στο πόδι κατά τη διάρκεια της εξέτασης και ίσως η βλάβη είναι μόνιμη – δεν λέω ότι το έκανε επίτηδες ο γιατρός, αλλά αμφιβάλλω πολύ για την επάρκειά του».

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξεσπάσει ευρωπαϊκό σκάνδαλο», καταλήγει.

Στην επιστολή του κάνει λόγο μεταξύ άλλων για κατάλυση των βασικών αρχών της ιατρικής δεοντολογίας, ενώ περιλαμβάνονται 58 σελίδες με μαζικές καταγγελίες αναπήρων, οι οποίες προκαλούν… οργή για όποιον τις διαβάσει.

«Οι εξεταζόμενοι κακοποιούνται σωματικά/ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής τους εξέτασης, η οποία πολλές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περιλαμβάνει φυσική εξέταση υπό απαράδεκτες συνθήκες και εξευτελιστικές συμπεριφορές κακοποίησης εκ μέρους των ιατρών-μελών που διενεργούν ιατρικές πράξεις σε δομές που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, ούτε και από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους», αναφέρει στην επιστολή.

Ακολουθεί μέρος της επιστολής:

«Επειδή:

1. Οι κακοποιήσεις που έχουν διαπραχθεί εις βάρος μας είναι εξαιρετικά σοβαρές, διαπράττονται κατά σύστημα, μέχρι ακόμα και μόνιμα τραύματα έχουν προκληθεί από την κακομεταχείριση που έχουμε υποστεί, βίαια, με εξευτελισμό και παρά τη θέλησή μας. Επιπλέον αντιμετωπιζόμαστε εμείς και οι θεραπευτές ιατροί μας σαν να είμαστε κοινοί απατεώνες αφού τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών αμφισβητούν από μία εξέταση διάρκειας πέντε λεπτών, το ήθος μας, το ποσοστό αναπηρίας μας, τις ιατρικές εξετάσεις μας, τις γνωματεύσεις των ιατρών-θεραπευτών μας που μας παρακολουθούν εδώ και χρόνια, τις νοσηλείες μας, ακόμα και τα χειρουργεία μας.

Από εκεί μέσα καταλήγουμε συχνά να φεύγουμε με τραύματα, με κλάματα και με απώλεια των ζωτικών μας παροχών, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τις καταγγελίες μας.

2. Κανείς ποτέ δεν μας απαντάει υπεύθυνα, ο Υπουργός Υγείας δεν απαντάει εδώ και χρόνια, κανένας υπουργός δεν απαντάει, ούτε και οι υπηρεσίες, κι ενώ πέρασαν οι προθεσμίες που είχαν για να μας απαντήσουν (βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, άρθρο 4).

3. Τα ΚΕΠΑ δεν αποτελούν δομή υγείας για να διενεργούνται με ασφάλεια φυσικές-κλινικές εξετάσεις σε ασθενείς κάθε ηλικίας (ενήλικοι-ανήλικοι, παιδιά, υπέργηροι, κτλ.), δεν διαθέτουν ιατρικό εξοπλισμό ούτε φαρμακευτικό υλικό, ενώ η εξέταση της υπόθεσής μας γίνεται από τους ιατρούς με έντονη βιασύνη, με νεύρα, με φωνές, μέσα σε πέντε λεπτά, το πολύ δέκα.

4. Τα ΚΕΠΑ δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας ενώ οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

5. Τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών, κατά τη διάρκεια της εξέτασής μας, μας είναι άγνωστα τα στοιχεία τους, δεν γνωρίζουμε αν είναι ιατροί αυτοί που μας εξετάζουν ή απλοί υπάλληλοι, δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους ούτε τις ειδικότητές τους και αν είναι σχετικές με τις παθήσεις μας, ενώ αρνούνται να μας δώσουν τα υπηρεσιακά τους στοιχεία. Σε αυτό το σημείο οφείλω να υπενθυμίσω στον ΣτΠ την αναφορά μου, υπ’ αρ. 266158, όταν είχα καταγγείλει τα ΚΕΠΑ για καθεστώς ανωνυμίας και έλλειψης διαφάνειας, αφού για τουλάχιστον δέκα χρόνια, είτε αρνούνταν να μας χορηγούν τα τρισέλιδα πρακτικά (γνωματεύσεις) των υγειονομικών επιτροπών με τα στοιχεία των ιατρών (ονόματα, ειδικότητες), είτε αποκρύπτανε τα στοιχεία των ιατρών, πρακτικές που στην ουσία παρέπεμπαν στο ποινικό αδίκημα της Υπεξαγωγής Εγγράφων (ΠΚ 222).

Ο ΣτΠ αρχειοθέτησε την υπόθεσή μου χωρίς ποτέ ο ΕΦΚΑ να του απαντήσει παρά τις συνεχείς υπομνήσεις που του έστελνε ο ΣτΠ. Σχετική και η μήνυση που θεωρήθηκε ότι είχα υποβάλει (ΑΒΜ ΔΕ2021-7785), από απλή κοινοποίηση με το email, αναφοράς μου στους αρμόδιους φορείς, και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία τελικά απορρίφθηκε καθώς ο ΕΦΚΑ πρόλαβε και μου χορήγησε τα τρισέλιδα πρακτικά δύο μήνες πιο πριν.

  1. Παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα ασθενών, ατόμων με αναπηρίες, ακόμα και μικρών παιδιών με βαριές αναπηρίες και παθήσεις.
  2. Οι περισσότερες κακοποιήσεις υφίστανται σε άτομα του γυναικείου φύλου, προφανώς επειδή είναι το αδύναμο φύλο.
  3. Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, δηλώνω ότιαισθάνομαι πλέον μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην αξιοπιστία του ιατρικού σώματος στην Ελλάδα αφού στο ΚΕΠΑ έχει καταλυθεί η βασική αρχή της ιατρικής ως σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, άρθρο 8).

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάω την άμεση παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη με την ειδική αρμοδιότητα που έχει ως «Πλαίσιο Προαγωγής» (βάσει ν. 4488/2017), θέτοντάς του ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με περισσότερες από πενήντα δημοσιευμένες καταγγελίες μελών της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ», προκειμένου να μάθουμε επιτέλους αν:

    Α)
    Νομιμοποιούνται, υπό τις παρούσες απαράδεκτες συνθήκες, να διενεργούν πάνω μας, φυσική-κλινική εξέταση (ιατρικές πράξεις) οι γιατροί που είναι μέλη στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

    Β)
    Προκειμένου να εφαρμοστεί καθεστώς αυστηρής διαφάνειας, με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών και των ΑμεΑ, με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλειά τους, στον σεβασμό της προσωπικότητάς τους και με σεβασμό και προστασία στο ύψιστο αγαθό της υγείας.

Γ) Προκειμένου να εφαρμοστούν με απόλυτη προτεραιότητα οι επιταγές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης»,

Η αναφορά έλαβε τον αρ. πρωτ. 25583/25.05.2024 και αναμένεται να ανοιχτεί φάκελος υπόθεσης και να χρεωθεί σε χειριστή νομικό.

Δείτε στο βίντεο της εκπομπής «Χωρίς Μακιγιάζ» του Attica, πώς περιγράφει ο Ανδρέας Μπαρδάκης την κατάσταση:

Μια χαρακτηριστική καταγγελία αναφέρει:

«Σοβαρή καταγγελία με ασθενή, γυναίκα, που κακοποιήθηκε σωματικά και ψυχολογικά. Ο γιατρός επέμενε, με το ζόρι, να της προκαλεί έντονο πόνο, χωρίς να σταματάει, παρά τα ουρλιαχτά της ασθενούς. Η ασθενής έφυγε μέσα στα κλάματα ενώ της πήρε μέρες για να συνέλθει».

Δείτε όλες τις καταγγελίες εδώ.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και αναμένεται η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, όσο και η νομική εξέλιξη της υπόθεσης, έπειτα από την αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ