Μένεις μόνος σου; Να γιατί πρέπει να έχεις σκύλο


Αν εξαιρέσεις τα δαγκωμένα μαξιλάρια του καναπέ, τις τρίχες στο πάτωμα και το ανεξήγητο γάβγισμα στις 3 το πρωί, το να έχεις έναν σκύλο στο σπίτι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πάθεις έμφραγμα ή κάποια άλλη θανατηφόρα ασθένεια, όπως αποδεικνύει μία μεγάλη έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατοχή σκύλου είχε μία δραματική επίδραση σε ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους, οδηγώντας σε μείωση του κινδύνου να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο κατά 36%. Σε σπίτια που κατοικούνταν από περισσότερους ανθρώπους οι σκύλοι είχαν μικρότερη θετική επίδραση, αλλά και πάλι μείωναν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακή ασθένεια κατά 15%, όπως απέδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα της έρευνας
Τα ευρήματα προκύπτουν από μία έρευνα περισσοτέρων από 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σουηδία, των οποίων εξετάσθηκαν τα ιατρικά αρχεία και τα αρχεία κατοχής ζώων, προκειμένου να ερευνηθούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία των κατόχων των κατοικιδίων. Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν ηλικίας από 40 μέχρι 80 ετών και μελετήθηκε η ζωή τους για μέχρι και 12 χρόνια. Ποσοστό πάνω από 13% αυτών είχε σκύλο για κατοικίδιο.

Η Tove Fall, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, και κάτοχος ενός κουταβιού ράτσας κόικερχοντζ πέντε μηνών, ανέφερε ότι τα οφέλη για την υγεία μας από την κατοχή ενός σκύλου ήταν καλύτερα σε ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους.

«Παρατηρούμε επιδράσεις σε μοναχικά σπίτια που είναι πολύ πιο δυνατές σε σχέση με τα σπίτια που ζουν πολλοί άνθρωποι», εξηγεί. «Εάν έχεις σκύλο ουσιαστικά εκμηδενίζεις τις επιπτώσεις του να μένεις μόνος».

Η διευθύντρια γενικής ιατρικής της Βρετανίας, Helen Stokes-Lampard, προειδοποίησε ότι η μοναχικότητα είναι τόσο κακή για την υγεία του ανθρώπου όσο μία χρόνια πάθηση. Το εκτιμώμενο 1,1 εκατομμύριο μοναχικοί Βρετανοί έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με αυτούς που έχουν καλά κοινωνικά δίκτυα, καθιστώντας τη μοναξιά ως επιβλαβή για την υγεία του έθνους, όπως ο διαβήτης. Αν και οι άνθρωποι που ζουν μόνοι δεν νιώθουν απαραίτητα μοναξιά, πολλοί στη σουηδική μελέτη φαίνεται ότι ωφελήθηκαν δυσανάλογα από την κατοχή ενός σκύλου.

 

Δουλεύοντας με το συνεργάτη της, Mwenya Mubanga, , επάνω στα αρχεία από τα εθνικά μητρώα της Σουηδίας, η Fall ερεύνησε και τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία και ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν μόνοι με τους σκύλους τους είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν σκύλο. Για τα μεγαλύτερα σπιτικά, η πιθανότητες θανάτου ήταν κατά 11% μικρότερες σε σχέση με αυτούς που είχαν σκύλο, όπως γράφουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δεν μπορεί να εξηγήσει με ποιο τρόπο ακριβώς οι σκύλοι έχουν τέτοια επίδραση στην υγεία μας, αλλά και μόνο η συντροφιά τους μπορεί να μειώσει το άγχος και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο υγιείς τρόπους ζωής. Στην έρευνα, η Fall εξέτασε τις επιπτώσεις διαφορετικών ειδών σκύλων και ανακάλυψε ότι οι κάτοχοι σκύλων που ανατράφηκαν αρχικά για κυνήγι, όπως τα τεριέ, τα γκόλντεν ριτρίβερ και τα μπιγκλ, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Γενικά οι άνθρωποι που επιλέγουν κυνηγετικά σκυλιά μπορεί να είναι πιο ενεργοί σωματικά, επειδή οι σκύλοι αυτοί χρειάζονται και περισσότερη άσκηση. Η σχέση μπορεί όμως να λειτουργεί αμφίδρομα, καθώς με πιο ενεργούς σκύλους να απαιτούν άσκηση από τους ιδιοκτήτες τους, δεν τους αφήνουν και να κάνουν καθιστική ζωή.

Ωστόσο, η Fall δεν πιστεύει ότι το να έχεις περισσότερη άσκηση τα εξηγεί όλα, ή ακόμα και τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου από την κατοχή σκύλου. «Έχω την εντύπωση ότι έχει σχέση με την κοινωνική υποστήριξη», αναφέρει.

Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Το να κυκλοφορεί ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να επηρεάζει ποιες ποικιλίες μικροβίων κατοικούν και στο ανθρώπινο σώμα και αυτές μπορεί να επηρεάζουν την υγεία μας προς το καλύτερο. Σε προηγούμενες έρευνες, η Fall είχε αποδείξει ότι το να έχεις ένα σκύλο για κατοικίδιο μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί άσθμα κατά 15%.

Η Fall ελπίζει να έχει περισσότερες απαντήσεις σύντομα. Μία ερώτηση κλειδί είναι εάν οι σκύλοι προστατεύουν τους ανθρώπους απέναντι στην καρδιακή ασθένεια μειώνοντας την πίεση του αίματος ή μέσω κάποιου άλλου τρόπου. «Μπορεί να εξηγείται επειδή οι κάτοχοι σκύλων θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο έξω ή είναι περισσότερο οργανωμένοι ή έχουν καλύτερη ενσυναίσθηση», λέει η Fall.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ