Έρωτας χωρίς ανταπόκριση: Πώς να το χειριστείτε;


Όλοι θα συμφωνήσουμε: η αγάπη χωρίς ανταπόδοση πονάει. Νιώθετε για κάποιον τόσο έντονα συναισθήματα αλλά αυτός δεν μπορεί να νιώσει το ίδιο για εσάς. Κι εσείς αντί να προχωρήσετε σκέφτεστε ότι το μόνο που θέλετε είναι να είστε μαζί του. Μην ανησυχείτε, το έχουμε περάσει κι εμείς! Γι’ αυτό σας προτείνουμε 6 βήματα που θα σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε και να βγείτε πιο δυνατή από αυτή τη δοκιμασία.

1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει
Η αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι σημαντική απώλεια. Είναι λοιπόν φυσικό να νιώθετε θλίψη, θυμό, άρνηση και κάθε άλλο έντονο και αρνητικό συναίσθημα που συνοδεύει μία τέτοια κατάσταση.

Στην εποχή μας, σπάνια επιτρέπουμε στον εαυτό μας να θρηνήσει έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση. Συνήθως λέμε “ίσως να μπορέσει να με αγαπήσει αν προσπαθήσω περισσότερο”, ή “σταμάτα να ρίχνεις την αξιοπρέπεια σου και ξεπέρασέ το”.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι υγιές. Αν το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει δεν ανταποκρίνεται, το να συνεχίσετε να το διεκδικείτε δείχνει ασέβεια προς εκείνο και είναι επίπονο για εσάς. Αλλά δεν είναι κακό να νιώθετε λυπημένη όταν δεν σας αγαπάει κάποιος που αγαπάτε τόσο βαθιά. Είναι φυσιολογικό.

Μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν χαζό το να νιώθετε έτσι, αλλά να θυμάστε ότι είναι μια απαραίτητη διαδικασία αν θέλετε να προχωρήσετε μπροστά.

2. Κρατήστε απόσταση
Όχι, δεν θα σας πούμε ότι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε παρέα με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, ή ότι δεν πρέπει να μιλάτε μαζί του πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. Γιατί κάθε σχέση είναι διαφορετική και δεν ισχύουν οι ίδιοι “κανόνες” για όλους.

Αυτό όμως που μπορούμε να σας συμβουλέψουμε είναι ότι θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια επιπλέον απόσταση ανάμεσά σας όσο προσπαθείτε να ξεπεράσετε την απόρριψη.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα μιλάτε μαζί του λιγότερο από ό,τι συνήθως, ή ακόμα και ότι δεν θα πρέπει να τον δείτε για μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Σκεφτείτε τι σας ταιριάζει – αλλά κάντε το!

3. Κατανοήστε το μυαλό σας
Δεν είναι κάτι νέο. Όλοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια συναισθηματική απόρριψη νιώθουν απόγνωση, πανικό και μπορεί να γίνουν εμμονικοί. Αλλά τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει ρίξει ακόμα περισσότερο φως σχετικά με το τι μας συμβαίνει σε μια τέτοια κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος βιώνει την αγάπη και την απόρριψη με διαφορετικό τρόπο. Αλλά σύμφωνα με τη νευροβιολογία της χαμένης αγάπης, υπάρχουν πολλά κοινά σε όλους τους ανθρώπους σε σχέση με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που μας δημιουργεί αυτή.

Και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Γιατί, τις στιγμές που νομίζουμε ότι νιώθουμε κάτι παράλογο, ή ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να νιώθουμε έτσι, το μόνο που έχουμε να σκεφτούμε είναι ότι όλα είναι θέμα ορμονών του εγκεφάλου. Άρα όλο αυτό που βιώνουμε είναι απολύτως φυσιολογικό!

Ένα ακόμη σπουδαίο εύρημα της επιστήμης σχετικά με τον έρωτα είναι ότι ο παθιασμένος και έντονος έρωτας συνήθως διαρκεί περισσότερο όταν υπάρχουν εμπόδια. Υπό κανονικές συνθήκες ο έρωτας εξαφανίζεται μέσα σε έξι μήνες με δύο χρόνια.

Όταν λοιπόν ο έρωτάς μας συναντάει εμπόδια, η διάρκειά του συνήθως παρατείνεται. Αν λοιπόν, είστε τρελά ερωτευμένη με κάποιον εδώ και χρόνια χωρίς ανταπόκριση, ενώ δεν έχετε νιώσει ποτέ τόσο ερωτευμένη σε άλλες σχέσεις, μάλλον φταίει το ότι αυτός δεν ανταποκρίνεται. Και όχι το ότι είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον!

4. Κάντε ένα διάλειμμα από τον ρομαντισμό
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε όταν βιώνουμε έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση είναι το πώς η κοινωνία μας προωθεί την αγάπη ως το απόλυτο τρόπαιο στη ζωή.

Υπάρχουν τόσα άλλα ωραία πράγματα εκεί έξω που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον έρωτα ούτε με το σεξ. Όταν όμως σας βομβαρδίζουν όλη μέρα με ρομαντικές ιστορίες για την αιώνια αγάπη, ίσως είναι δύσκολο να το δείτε.

Σε αυτή τη φάση της ζωής σας θα ήταν καλό να αποφύγετε βιβλία, ταινίες και τραγούδια που περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα.

Και μην ξεχνάτε πως όλα αυτά τα “ρομαντικά”, στην πραγματικότητα ζωγραφίζουν τον έρωτα και τις σχέσεις με εντελώς μη ρεαλιστικά χρώματα. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχετε δει ταινίες, όπου ο ήρωας κυνηγάει το αντικείμενο του πόθου του και στο τέλος το κερδίζει; Άπειρες!

Αυτό όμως ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε σας βοηθάει να δείτε καθαρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Και ακόμα κι αν ξέρετε ότι όλα αυτά είναι πλαστά, πολλές φορές είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθείτε.

5. Χειριστείτε τα συναισθήματά σας σαν ο τρίτος άνθρωπος της σχέσης
Έχετε σκεφτεί ότι τα συναισθήματά σας είναι σαν έναν τρίτο άνθρωπο σε μια παρέα; Μπορεί να σας φαίνεται περίεργη η ερώτηση, αλλά τα συναισθήματά μας είναι σαν μια οντότητα. Αλλάζουν διαρκώς και καμιά φορά δεν μπορούμε καν να τα κατανοήσουμε.

Σαν άνθρωπος λοιπόν, θέλουν την προσοχή σας. Καμιά φορά είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, που δεν καταλαβαίνει τα αστεία σας και ασχολείται μόνο με τον εαυτό του. Και όποιο και να είναι το θέμα της κουβέντας που συζητάτε με κάποιον, τα συναισθήματα, σαν τρίτος, μπαίνουν πάντα στη μέση και βρίσκουν τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Με λίγα λόγια, είναι από τους τύπους που δεν ξέρουν να ακούνε.

Αλλά, όπως συμβαίνει και με τους πραγματικούς ανθρώπους γύρω μας, συνήθως μας ελκύει το δράμα και η υπερβολή και μας κάνει να μην βαριόμαστε. Έτσι είναι τα συναισθήματα.

Και έτσι πρέπει να τα βλέπετε. Σαν έναν τρίτο άνθρωπο που καμιά φορά μας λέει πράγματα που μας αρέσουν και κάποιες φορές παρεμβαίνει χωρίς λόγο. Και είναι στο χέρι σας να τον αφήσετε να μιλήσει ή όχι .

6. Αφήστε τα συναισθήματά σας να σας εμπνεύσουν
Αν λοιπόν τα συναισθήματά σας είναι σαν έναν πραγματικό άνθρωπο, τότε το να τα αφήνετε να γίνουν η έμπνευσή σας είναι σαν να βγαίνετε μαζί τους για να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο παρέα. Έτσι θα σταματήσουν να επεμβαίνουν όποτε μιλάτε με άλλους.

Μπορεί ένας ανεκπλήρωτος έρωτας να είναι εξοντωτικός, αλλά είναι επίσης και μεγάλη πηγή ενέργειας. Γιατί, μπορεί να σας οδηγήσει στη δημιουργικότητα, να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να ταξιδέψετε.

Όσα νιώθετε δεν μπορούν να κάνουν το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σας να ανταποδώσει την αγάπη σας. Αν όμως τα ακούσετε με προσοχή μπορεί να βρείτε πώς να χρησιμοποιήσετε την ενέργειά τους για καλό σκοπό.

Από τη Σοφία Κροκιδά

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ