«Σας εκλιπαρώ. Θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν» – Κραυγή αγωνίας ποδοσφαιριστή (pics)


Έχει άλλοθι ότι έπαιζε ποδόσφαιρο. Παρ’ όλα αυτά τον κατηγορούν για τρομοκρατική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

Το ‘σκασε για να βρει άσυλο, αλλά έκανε το λάθος να πάει ταξίδι του μέλιτος στην Ταϊλάνδη. Και στο αεροδρόμιο τον περίμενε μια στρατιά.

Μετά από δύο μήνες κράτησης στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κλονγκ Πρεμ Ριμάντ» της Μπανγκόκ ο ποδοσφαιριστής πρόσφυγας Χακίμ αλ Αράιμπι εμφανίστηκε στο ποινικό δικαστήριο της Ταϊλάνδης προκειμένου να αποτρέψει την έκδοση του στο Μπαχρέιν απ΄όπου αυτομόλησε το 2014.

Η αίθουσα ήταν από νωρίς γεμάτη από νομικούς, διεθνείς διπλωμάτες αλλά και μέλη οργανώσεων που έχουν συσταθεί προς συμπαράσταση του Χακίμ και το κλίμα ήταν φορτισμένο. Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο 25χρονος υπήρξε μέλος της Εθνικής ποδοσφαίρου του Μπαχρέιν μέχρι στις αρχές του 2014 κλήθηκε σε δίκη με την κατηγορία της τρομοκρατικής επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα.

«Θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν»

Το άλλοθι του Χακίμ αλ Αράιμπι ήταν πως την ώρα του επεισοδίου έπαιζε ποδόσφαιρο. Οι αρχές του Μπαχρέιν, όμως, θεώρησαν τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του ως υπόπτους για διάφορες αντικαθεστωτικές ταραχές που γίνονταν εκείνη την περίοδο στη χώρα.

Όπως αποκάλυψε όλα ξεκίνησαν το 2011 κατά την διάρκεια άλλων εξεγέρσεων. Ο 17χρονος τότε Χακίμ αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας του είχαν συλληφθεί με αόριστες κατηγορίες και είχαν βασανιστεί φριχτά στις φυλακές.

«Σας εκλιπαρώ. Μη με στείλετε στο Μπαχρέιν. Θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν». Τα ουρλιαχτά του Χακίμ ενώ περπατούσε ξυπόλυτος από το λεωφορείο των φυλακών στην αίθουσα του δικαστηρίου, ηχούσαν ανατριχιαστικά.

Έφυγε κρυφά από το Μπαχρέιν

Ο Χακίμ αποφάσισε να φύγει από το Μπαχρέιν. Ένα βράδυ αναχώρησε κρυφά με προορισμό την Αυστραλία. Εκεί ζήτησε άσυλο ως πρόσφυγας. Μετά από λίγες εβδομάδες το δικαστήριο του Μπαχρέιν τον καταδίκασε ερήμην σε 10 χρόνια φυλακή. Η κατηγορία ήταν δήθεν βανδαλισμός αστυνομικού τμήματος.

Στην Αυστραλία όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο ο Χακίμ αλ Αράιμπι άρχισε να βρίσκει και πάλι τους ρυθμούς του παρότι είχε αποχωριστεί όλη του την οικογένεια. Μάλιστα του έγινε συμβόλαιο στην Πάσκο Βάλε, ημιεπαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου με έδρα τη Μελβούρνη και στις αρχές Νοεμβρίου 2018 παντρεύτηκε.

Το λάθος του ταξιδιού στην Ταϊλάνδη

Το ταξίδι του μέλιτος προγραμματίστηκε για την Ταϊλάνδη όμως κατά την άφιξη του στη Μπανγκόγκ υπήρχε μία δυσάρεστη έκπληξη. Η αστυνομία της Ταϊλάνδης με βάση κόκκινο διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ που είχε εκδώσει του Μπαχρέιν συνέλαβε τον Χακίμ αλ Αράιμπι και από τότε άρχισε η νέα μεγάλη του περιπέτεια.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», το δικαστήριο της Ταϊλάνδηςαρνήθηκε το αίτημα απελευθέρωσης του με εγγύηση, αλλά συμφώνησε σε αίτημα της υπεράσπισης να υποβληθεί επίσημη αίτηση κατά της έκδοσης του στο Μπαχρέιν και επιστροφής του στην Αυστραλία μέχρι τις 22 Απριλίου.

Από τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του περασμένου έτους εξέχοντες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, οργανώσεις αλλά και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στην Αυστραλία. Μεταξύ αυτών η Διεθνής Αμνηστία αλλά και η FIFA που έχει στείλει αξιωματούχους προς συμπαράσταση του Χακίμ και απειλεί την Ταϊλάνδη με κυρώσεις εφόσον τον εκδώσει στο Μπαχρέιν. Καθημερινές είναι και οι διαδηλώσεις στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Όσο για το Μπαχρέιν, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει βεβαρημένο παρελθόν παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις «αυθαίρετων ή παράνομων δολοφονιών από τις δυνάμεις ασφαλείας, υπάρχουν ισχυρισμοί περί βασανιστηρίων κρατουμένων, σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες κράτησης, αυθαίρετες συλλήψεις κλπ».


Πηγή: newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ