Γυμναστική: Η υπερβολική άσκηση εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας


Η γυμναστική πρέπει να είναι στην καθημερινότητα μας. Όταν όμως το παρακάνουμε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Νέα έρευνα δείχνει πως η υπερβολικά έντονη άσκηση θα μπορούσε να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τακτικής άσκησης και της γυμναστικής για την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδιαμφισβήτητα και επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2023, η οποία δημοσιεύθηκε στο Military Medical Research, υποστηρίζει ότι αν το παρακάνετε με την γυμναστική μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η μελέτη ανέλυσε περισσότερα από 4.700 δείγματα από:

το πλάσμα του αίματος
τα ούρα και το σάλιο

από 11 πυροσβέστες πριν και μετά από 45 λεπτά έντονης άσκησης που μετέφεραν έως και 20 κιλά εξοπλισμό σε λοφώδες έδαφος.
«Τα άτομα που είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού αμέσως μετά από έντονη άσκηση». Αυτο δήλωσε ο Ερνέστο Νακαγιάσου… βιοϊατρικός επιστήμονας του Εθνικού Εργαστηρίου Βορειοδυτικού Ειρηνικού (PNNL).
Γυμναστική και ανοσοποιητικό
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μεταξύ υγιών ατόμων μπορεί να ευνοήσει το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα. Αυτό που συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως μετά από έντονη άσκηση όμως είναι αμφιλεγόμενο.
Υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η έντονη άσκηση αυξάνει τον κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων. Ελάχιστες προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε αθλητές, σε σύγκριση με άλλες ομάδες ανθρώπων, μετά από έντονες δραστηριότητες. Ο συσχετισμός μεταξύ της άσκησης και των λοιμώξεων δεν είναι αρκετά ισχυρός για να πούμε με σιγουριά ότι αυτή είναι η αιτία.
«Θέλαμε να εξετάσουμε αναλυτικότερα στο τι συμβαίνει στο σώμα και να δούμε αν είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τον κίνδυνο από την εξάντληση στα πρώτα της στάδια». Αυτό, εξήγησε η χημικός του PNNL, Kristin Burnum-Johnson.
Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα εντόπισε πιθανά σημάδια καταστολής του ανοσοποιητικού στους πυροσβέστες που συμμετείχαν.
Ανάμεσα στις αναμενόμενες φυσικές αλλαγές που βοηθούν το σώμα μας να διατηρήσει την αύξηση των υγρών, της ενέργειας και του οξυγόνου που απαιτεί η άσκηση, παρατηρήθηκε μείωση των μορίων που βοηθούν στην φλεγμονή.
Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του ανοσοποιητικού
«Η μείωση των φλεγμονωδών μορίων που παρατηρήσαμε στο σάλιο μετά την έντονη σωματική άσκηση μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν προσαρμοστικό μηχανισμό για τη βελτίωση της ανταλλαγής αερίων ως απάντηση στην υψηλότερη ζήτηση οξυγόνου στα κύτταρα», αναφέρουν οι ερευνητές.
Υπήρξε αλλαγή και στο στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων, όπως υποστηρίζουν. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων που βρέθηκαν στα στόματα των πυροσβεστών μετά την έντονη δραστηριότητά τους. Πιθανώς για να αντισταθμίσουν την καταστολή του ανοσοποιητικού.
«Ωστόσο, αυτή η αύξηση στα αντιμικροβιακά πεπτίδια δεν είχε καμία επίδραση στην αναστολή της ανάπτυξης του E. coli «, εξηγεί ο Nakayasu, «υποδηλώνοντας περιορισμένη ικανότητα αντιμικροβιακών πεπτιδίων εντός της στοματικής κοιλότητας για προστασία από μολύνσεις».

 
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ