Εισαγγελέας για τις αναφορές Τσουκάτου περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων


Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις και μάλιστα επ ‘ ακροατηρίω του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου περί εκτεταμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, καθώς και να συσχετιστεί η έρευνα στην ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.

Σύμφωνα με αποσπάσματα από την απολογία του Θ. Τσουκάτου που είδαν το φως της δημοσιότητας, μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περί τα 16 δις δρχ.

Συγκεκριμένα στο δικαστήριο διημείφθησαν τα παρακάτω:

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Μάλιστα ο Τσουκάτος αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα που είχαν όπως:

-Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.

-Διαφήμιση σε ΜΜΕ (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα)

-Προεκλογικές συγκεντρώσεις : Φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κόμματος

-Υλικά εκτύπωσης (φυλλάδια κλπ)

Οι επίμαχες αναφορές έγιναν στο δικαστήριο όπου δικάζεται ο ίδιος με τη κατηγορία ότι έλαβε 1 εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τον γερμανικό κολοσσό το 1999, ώστε να μεσολαβήσει για την υπογραφή της περίφημη σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Απολογούμενος ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αυτοκριτική είπε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ