Πώς θα γίνεις καλύτερος οδηγός;


Καλός οδηγός είναι εκείνος που οδηγεί με σύνεση, αργά όταν πρέπει, γρήγορα όπου μπορεί.

Ο καλός οδηγός έχει τις ικανότητες να «νιώθει» το αυτοκίνητό του, αλλά και τι γίνεται γύρω του.

Είναι εκείνος που μετακινείται με ασφάλεια γρήγορα, βοηθώντας και τους άλλους οι οποίοι κινούνται στο δρόμο μαζί του.

Δυστυχώς, ο καλός οδηγός σπανίζει στους ελληνικούς δρόμους. Γιατί ο καλός οδηγός οφείλει να έχει πέρα από εμπειρία και παιδεία (οδηγική και μη).

Πώς μπορείς να γίνεις κι εσύ καλός οδηγός λοιπόν – ή έστω καλύτερος απ’ ό,τι είσαι;

Μάθε να προβλέπεις τι θα γίνει στον δρόμο, τσεκάροντας συνέχεια περιμετρικά του αυτοκινήτου και ελέγχοντας κάθε τόσο τους καθρέφτες. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις, απαιτεί εξοικείωση και είναι αρκετά κουραστικό, όμως θα σε σώσει.

Αν είσαι νέος οδηγός, βγες έξω στον δρόμο και οδήγα. Οδήγα συνέχεια και παντού, στην Εθνική, στα στενάκια, στις λεωφόρους και στους κακοτράχαλους δρόμους. Μόνο έτσι θα γίνεις εξπέρ. Η εμπειρία και η εξάσκηση θα σε κάνουν με τον καιρό καλό οδηγό.

Μάθε να «διαβάζεις» τα πρόσωπα των άλλων οδηγών. Να προβλέπεις την κάθε τους κίνηση.

Μάθε να εκμεταλλεύεσαι προς όφελός σου ακόμα και τις αντανακλάσεις από τις βιτρίνες ή τα παρμπρίζ άλλων οχημάτων όταν λόγου χάρη δεν έχεις ορατότητα σε μια διασταύρωση.

Κοίτα πάντα με την άκρη του ματιού σου κάτω από σταθμευμένα οχήματα όταν οδηγείς, σε περιοχές που έχουν μπόλικους πεζούς. Έτσι θα καταλάβεις αν κάποιος προσπαθεί να περάσει απέναντι βλέποντας τα πόδια του.

Έχε την ακοή σου οξυμένη συνέχεια, έτσι ώστε να μπορέσεις να ακούσεις ένα όχημα όταν έρχεται, αλλά και να ξέρεις από πού έρχεται.

Μην σταματάς μόνο στα Stop, αλλά ελάττωνε ταχύτητα σε κάθε διασταύρωση ακόμα και αν έχεις προτεραιότητα. Πίστεψέ μας, μπορεί εσύ να παραχωρείς προτεραιότητα, όμως αυτό δε σημαίνει πως όλοι το κάνουν.

Κράτα πάντα τόση απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ώστε να μην χρειάζεται να είσαι πάντα με το ένα πόδι στο φρένο, αλλά και ώστε να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα.

Ακόμα καλύτερα, κοίτα τα προ-προπορευόμενο όχημα και όχι μόνο το μπροστινό σου για το αν θα φρενάρει.

Όταν ένα λεωφορείο σταματά σε μια στάση έχε το νου σου και προετοιμάσου γιατί πιθανότατα κάποιος επιβάτης θα πεταχτεί στον δρόμο μπροστά από το μέσο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ