Κάπνισμα: Πως καταστρέφει και την όραση


Όλοι ξέρουμε πως το κάπνισμα καταστρέφει τα πνευμόνια μας και κάνει κακό στην καρδιά μας. Οι βλαβερές συνέπειες όμως του τσιγάρου δεν σταματούν εκεί. Όπως δείχνει τώρα μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, το κάπνισμα βλάπτει ακόμα και την όραηση μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 71 υγιείς ενήλικες που κάπνιζαν λιγότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα και 63 που κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 25-45 ετών και η όρασή τους ήταν φυσιολογική ή διορθωμένη ώστε να είναι φυσιολογική (π.χ. με επέμβαση λέιζερ).
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν και διαχώριζαν διαφορετικά επίπεδα σκιάσεων και χρωμάτων ενώ ήταν καθισμένοι σε απόσταση ενάμιση μέτρου από μια οθόνη σωλήνα καθοδικών ακτίνων (CRT- Cathode Ray Tube ) όπου προβάλλονταν οπτικά ερεθίσματα, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν και παρακολουθούσαν και τους δυο οφθαλμούς των συμμετεχόντων ταυτόχρονα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Psychiatry Research.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Steven Silverstein και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το κάπνισμα περισσότερων από είκοσι τσιγάρων την ημέρα μπορεί να βλάψει την όρασή μας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention ) 34.3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ είναι καπνιστές και περισσότερα από 16 εκατομμύρια ήδη ζουν με μια νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα, συνήθως καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως φάνηκε από τα ευρήματα, υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη των καπνιστών όσον αφορά τον διαχωρισμό των χρωμάτων στον άξονα κόκκινου- πράσινου, αλλά και σε εκείνον του μπλε-κίτρινου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η νευροτοξική δράση των χημικών συστατικών του τσιγάρου ενδεχομένως προκαλεί απώλεια της αντίληψης και της ικανότητας διαχωρισμού των χρωμάτων. Επίσης οι βαρείς καπνιστές είχαν μειωμένη ικανότητα διαχωρισμού των χρωματικών αντιθέσεων καθώς και των χρωμάτων συγκριτικά με τους μη καπνιστές.
Σύμφωνα με τον Silverstein, η εκφύλιση και αποδυνάμωση του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου συνέπεια του καπνίσματος παίζει ρόλο στην μείωση της οπτικής ικανότητας του εγκεφάλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το μακροχρόνιο κάπνισμα με τον διπλασιασμό του κινδύνου εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας καθώς και με την πρόκληση φλεγμονής και το θάμπωμα ή κιτρίνισμα του φακού του ματιού. Η νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα πολλών τσιγάρων ή η έκθεση στα συστατικά τους επηρεάζει την οπτική αντίληψη και διάκριση.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα προβλήματα οφείλονται σε βλάβες των αγγείων και των νευρώνων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, αν και η έρευνα δεν παρείχε μια εξήγηση βάσει της φυσιολογίας για τα ευρήματα.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ