Αρκάς: Όταν τα πρόβατα αγνοούν τους λύκους


Το σημερινό σκίτσο του Αρκά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της καυστικής του κριτικής πάνω στις κοινωνικές μας προτεραιότητες. Στην εικόνα, δύο πρόβατα συζητούν με θέμα το κατά πόσο το «Αρνάκι άσπρο και παχύ» αποτελεί body shaming, ενώ πίσω τους παραμονεύουν τρεις λύκοι με κόκκινα, απειλητικά μάτια. Το μαύρο και μπλε σκούρο φόντο προσδίδει μια αίσθηση έντασης και επικινδυνότητας.

Το κείμενο πάνω από το σκίτσο γράφει: «Τα πρόβατα δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν το “Αρνάκι άσπρο και παχύ” είναι body shaming ή όχι». Αυτό το σχόλιο υπογραμμίζει την ειρωνεία του να ασχολούμαστε με δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ οι πραγματικοί κίνδυνοι παραμένουν απαρατήρητοι και αμετάβλητοι.

Ο Αρκάς, χρησιμοποιώντας τα πρόβατα και τους λύκους, μεταφέρει ένα μήνυμα για την έλλειψη προσοχής στα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας. Τα πρόβατα, συμβολίζοντας τον απλό κόσμο, ασχολούνται με μια συζήτηση που αφορά την επιφανειακή κοινωνική ευαισθησία για το body shaming, αγνοώντας την πραγματική απειλή που αντιπροσωπεύουν οι λύκοι – σύμβολο των υπαρκτών κινδύνων ή προβλημάτων που καραδοκούν.

Η εικόνα αντικατοπτρίζει το πώς πολλές φορές ως κοινωνία επιλέγουμε να επικεντρωθούμε σε δευτερεύοντα και πολλές φορές ανούσια θέματα, ενώ αγνοούμε τα πραγματικά προβλήματα που μας απειλούν. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αρκάς μας καλεί να αναλογιστούμε τις προτεραιότητές μας και να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στα ουσιαστικά ζητήματα που μας περιβάλλουν.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ