To γερμανικό εμπάργκο όπλων στην Σ. Αραβία έχει αντίκτυπο και σε άλλους


Η γερμανική απαγόρευση εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία που επιβλήθηκε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εχει προκαλεσει αυξανόμενες διπλωματικές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου.

Ο λόγος είναι ότι το εμπάργκο αυτό επηρεάζει δυνητικά και τις πωλήσεις της βρετανικής BAE Systems που θα αδυνατεί να προμηθεύσει μερικά εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter της Σαουδικής Αραβίας, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει κι η Γερμανία.

Τα αεροσκάφη έχουν βέβαια παραδοθεί ήδη. Όμως Η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο υπεύθυνη για τη διασφάλιση της συντήρησης και της υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών της Σαουδικής Αραβίας.

Η κίνηση του Βερολίνου να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ συνεπάγεται ότι είναι πλέον θέμα χρόνου οι Σαουδάραβες να μην μπορούν πλέον να πετάξουν με τα αεροπλάνα τους, με αποτέλεσμα ζημιές εκατομμυρίων λιρών σε ρήτρες για την βρετανική εταιρεία.

Παρόλο που η βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο αποθέματος ανταλλακτικών για να υποστηρίξει τα 72 αεροσκάφη του τύπου, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ