6 διάσημοι που είναι σχεδόν τυφλοί (αλλά σκίζουν παρ’ όλα αυτά)


Όταν, το 2017, η Τζούντι Ντέντς παρέλαβε το το τιμητικό βραβείο «Κερκ Ντάγκλας» για την καριέρα της στο σινεμά, σχολίασε πως έχει χάσει πια τόσο την όρασή της που πλέον δεν μπορεί να απολαύσει αυτό που αγαπά περισσότερο στον κόσμο. Τις ταινίες.

«Καθώς η όρασή μου είναι τόσο κακή πια, δεν μπορώ να δω όσο σινεμά θα ήθελα. Κι όταν πηγαίνω, συνήθως κάποιος δίπλα μου, μού ψιθυρίζει ”τώρα τη φιλάει”, ή ”εκείνος φεύγει τώρα”. Χάνω τόσα πολλά πράγματα. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο…»

Ο  εκφύλιση ωχράς κηλίδας (MD) είναι µια ασθένεια των µατιών που δηµιουργεί µόνιµη απώλεια της κεντρικής όρασης. Αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης για άτοµα άνω των 50 χρόνων στον δυτικό κόσµο, επηρεάζοντας περίπου 25-30 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Τα τυπικά συµπτώµατα περιλαμβάνουν δυσκολίες στην ανάγνωση καθώς και ίσιες γραµµές να φαίνονται κυµατώδεις ή διαστρεβλωµένες.

2. Johnny Depp

Το σύνδρομο σκοτοψίας βασίζεται στη θεωρία ότι ορισμένα άτομα έχουν υπερευαίσθητους φωτουποδοχείς και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί κάποια μήκη κύματος της φυσικής ακτινοβολίας. Κάποιες πληροφορίες από τα μάτια δεν φθάνουν στον εγκέφαλο σωστά με αποτέλεσμα να έχουμε διπλά εκτιθέμενη εικόνα και έτσι ο εγκέφαλος να μπερδεύεται.

Ο ίδιος εξάλλου, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone δήλωσε:

«Είμαι σχεδόν θεόστραβος. Όλα είναι πολύ θολά. Ποτέ δεν είχα καλή όραση. Το δεξί μου μάτι έχει μυωπία ενώ από το αριστερό δε βλέπω σχεδόν καθόλου»

 

2. Alice Walker

Ένα ατύχημα ίσως βοήθησε την βραβευμένη με Πούλιτζερ για το μυθιστόρημα «Το πορφυρό Χρώμα», Alice Walker να γίνει μια από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς της Αμερικής. Έχασε την όραση από το δεξί της μάτι στην ηλικία των οκτώ, όταν ο αδελφός της, την πυροβόλησε καταλάθος με ένα αεροβόλο. Νιώθοντας ντροπή για το σημάδι της, η Alice κλείστηκε στον εαυτό της, περνώντας τον περισσότερο χρόνο γράφοντας ποίηση…

3. Thom Yorke

Μην παρεξηγηθείτε αν χαιρετήσετε τον frontman των Radiohead και εκείνος δεν σας κλείσει το μάτι. Του είναι αδύνατο! Το αριστερό μάτι του Thom Yorke είναι σχεδόν τυφλό. Κατά τη γέννησή του υποβλήθηκε σε πέντε εγχειρήσεις για να διορθωθεί μια παράλυση που είχαν προσέξει οι γιατροί.

Η τελευταία εγχείρηση όμως κατέστρεψε την όραση του με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στην όραση.

Το 1995 είχε δηλώσει στο Vox Magazine «I can kind of see» ενώ παραδέχτηκε ότι στο σχολείο έπρεπε να καλύπτει το μάτι του όπως οι πειρατές, κάτι φυσικά που ήταν αφορμή για να τον κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του.

4. Stevie Wonder

O Stevie Wonder είναι η τρανή απόδειξη πώς η έλλειψη της όρασης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ακοής ενός ατόμου.

Η κατά έξι εβδομάδες πρόωρη γέννηση του, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που ήταν πλούσια σε οξυγόνο στην θερμοκοιτίδα του νοσοκομείου, οδήγησε σε αμφιβληστροειδοπάθεια της πρόωρου τοκετού (ROP), μια κατάσταση στην οποία η ανάπτυξη των ματιών αμβλύνεται και προκαλεί την αποκόλληση των αμφιβληστροειδών.

Η σχεδόν ολοκληρωτική τύφλωση του, όμως, δεν εμπόδισε στιγμή τον τραγουδιστή να κάνει αυτό που αγαπά υπογράφοντας συμβόλαιο με την Motown Records σε ηλικία 12 ετών.

5. Missy Elliot

Η βραβευμένη με Grammy ράπερ Missy Elliot αποκάλυψε το 2011 ότι είχε διαγνωστεί από το 2008 με τη νόσο Graves, μετά την υπερβολική απώλεια βάρους. Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που οδηγεί στην υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η κατάσταση την επηρέασε με διάφορους τρόπους.

Όταν η ασθένεια του Graves επηρεάζει το μάτι, είναι γνωστή ως οφθαλμοπάθεια που σχετίζεται με το θυρεοειδή, και μπορεί να διογκώσει το μάτι, με αποτέλεσμα να το κάνει να προεξέχει. Σήμερα και με την κατάλληλη φαρμακευτική βοήθεια, η Elliott έχει ξεπεράσει το πρόβλημα της και έχει επιστρέψει στην rap μουσική σκηνή.

ΠΗΓΗ

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ