Τι σκέφτονται για εσένα οι συνάδελφοί σου


Αλήθεια, κατά πόσο γνωρίζεις τι παίζει με τους συναδέλφους σου; Για την ακρίβεια, ποιοι είναι οι «φίλοι», εκείνοι που σε συμπαθούν και συμπαθείς και ποιοι οι «εχθροί» σου, εκείνοι με τους οποίους για παράδειγμα δεν ταιριάζουν τα χνώτα σας, αλλά παίζουν θέατρο ότι όλα είναι μέλι – γάλα μαζί σου στον εργασιακό χώρο;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η απάντηση είναι ότι τελικά δεν έχεις ιδέα για το τι σκέφτονται στην πραγματικότητα για σένα οι συνάδελφοι και ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα στο 8ώρο σου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, σημειώνοντας ότι ενώ οι εργαζόμενοι ήταν καλοί στο να αναγνωρίζουν ποιοι τους συμπαθούν, ήταν εντελώς άστοχοι όσον αφορά στο να αντιληφθούν ποιοι υποκρίνονται τους φιλικούς, ενώ στ’ αλήθεια δεν τους πάνε μία (ούτε δύο, ούτε τρεις).

«Κάποιοι άνθρωποι δεν φοβούνται να εκφράσουν και να δείξουν την ανταγωνιστικότητά τους. Κάποιοι άλλοι όμως, λιγότεροι τολμηροί, απλά την κουκουλώνουν και προσποιούνται πως είναι φίλοι σου», εξηγεί ο καθηγητής επικοινωνίας Hillary Anger Elfenbein, εκ των επικεφαλής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 14 πωλητές αυτοκινήτων, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τους συναδέλφους τους. Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν από το 0 έως το 10 πόσο συμπαθούν τον καθένα και σε ποιο βαθμό τον βλέπουν ανταγωνιστικά.

Αυτό ήταν το πρώτο πείραμα της έρευνας. Στο δεύτερο, έλαβαν μέρος 200 προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε 56 διαφορετικά τεστ αξιολόγησης, από τα οποία προέκυψε το εξής συμπέρασμα: Οι συμμετέχοντες ήταν πολύ καλύτεροι στο να διακρίνουν σε ποιους είναι αρεστοί συγκριτικά με το σε ποιους φαντάζουν ανταγωνιστικοί.

Όπως σημειώνει ο Elfenbein, «αυτό είναι πολύ λογικό, αν αναλογιστείς ότι οι άνθρωποι γενικότερα στη ζωή τους συνηθίζουν να κρύβουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, προκειμένου να δείξουν ότι είναι ευγενείς και φιλικοί και να προστατέψουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο να χάσουν τη δημοφιλία τους και το καλό προφίλ τους».

Τι μπορείς τώρα να κάνεις για να αποφύγεις ένα πισώπλατο μαχαίρωμα; «Να δίνεις προσοχή στο τι κάνουν οι συνάδελφοί σου, όχι στο τι λένε. Επίσης, καλό θα ήταν να αναπτύξεις δεσμούς εμπιστοσύνης με κάποιους από τους συναδέλφους σου, ώστε να μην είσαι μονάδα, αλλά σύνολο. Έτσι, θα είσαι πιο ισχυρός».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ