3+1 μύθοι για το Prosecco καταρρίπτονται


Το ιταλικό αφρώδες κρασί που είναι σίγουρα για πολλούς κάτι περισσότερο από ένα υποκατάστατο της σαμπάνιας. Γνωστό ως “αφρώδης οίνος που πάει με όλα” ή “σαμπάνια του φτωχού “, το prosecco έχει αποκτήσει μια αρκετά άδικη φήμη.

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα πολύ πιο ξεχωριστό κρασί από ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Παράγεται αποκλειστικά στη βορειοανατολική Ιταλία. Το prosecco και το prosecco Superiore είναι ελαφρά και αναζωογονητικά κρασιά που μπορούν εύκολα να απολαύσουν πολλοί.

“Όλοι γνωρίζουν το prosecco, αλλά όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τι είναι και τι δεν είναι”, λέει ο Alan Tardi, πρεσβευτής στις ΗΠΑ για την κοινοπραξία οινοπαραγωγών Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

“Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι ένα κρασί που αντιπροσωπεύει το terroir, μια μακρά παράδοση οίνου ή οποιαδήποτε χειροποίητη πρακτική κρασιού “, συνεχίζει.

Βεβαίως, τα Prosecco και Prosecco Superiore είναι οίνοι που έχουν υποστεί ζύμωση δύο φορές από την ποικιλία αμπέλου Glera (μπορούν επίσης να αναμειχθούν με άλλες συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών όπως οι Verdiso, Chardonnay και Pinot Grigio). Σε αντίθεση με την σαμπάνια που είναι ζυμωμένη σε μπουκάλια, το prosecco υφίσταται παραδοσιακά τη δεύτερη ζύμωση της σε ανοξείδωτες δεξαμενές υπό πίεση (αυτόκλειστες). Ως εκ τούτου, πίνεται καλύτερα φρέσκο – συνήθως μέσα σε λίγα χρόνια από το τρύγο του, όταν η οξύτητα είναι ζωντανή και οι φρέσκες γεύσεις είναι στο αποκορύφωμά τους.

Αλλά το ευαίσθητο προφίλ αρώματος και γεύσης δεν είναι τα μόνα πράγματα για το prosecco και το prosecco Superiore που οι περισσότεροι άνθρωποι παρερμηνεύουν.

Ξεκαθαρίζουμε τέσσερις από αυτές τις παρανοήσεις.

Prosecco : όλα όσα θα θέλετε να ξέρετε για τον αφρώδη οίνο της Ιταλίας

Μύθος # 1: Όλα τα prosecco είναι ίδια

Οι αλλαγές που εισήχθησαν το 2009 καθόρισαν δύο βασικές περιοχές για την παραγωγή αυτού του οίνου στην Ιταλία: α) μεγαλύτερη και πιο επίπεδη περιοχή DOC, η οποία παράγει υψηλότερες αποδόσεις, και τη ζώνη Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, η οποία έχει πιο αυστηρούς περιορισμούς ( για παράδειγμα η επιλογή των σταφυλιών γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας).

Λόγω των γεωλογικών διαφορών στις καθορισμένες περιφέρειες παραγωγής Prosecco, τα κρασιά ποικίλλουν στα χαρακτηριστικά τους: Μπορεί να είναι φρουτώδη και ανθικά, ή να έχουν νότες φρούτων, όπως βερίκοκα και αχλάδια, ή να έχουν πιο έντονη ορυκτότητα. Οι διαδικασίες παραγωγής ποικίλλουν επίσης. Για παράδειγμα, το νεφελώδες colcondo prosecco είναι ζυμωμένο στη φιάλη ενώ κάποια prosecco γίνονται με άλλο στυλ και δεν έχουν καθόλου φυσαλίδες .

Κάποιοι σοφιστικέ καλλιεργητές κάνουν σήμερα single-vineyard κρασιά που ονομάζονται Rive. Η πιο διάσημη περιοχή είναι ο αμπελώνας Cartizze cru των 106 εκταρίων που δεν απέχει πολύ από το Valdobbiadene. Από το Cartizze συνήθως παράγονται Dry Prosecco Superiore και θεωρείται ως η υψηλότερη ποιότητα κρασιού.

Ποια είναι η διαφορά Σαμπάνιας-Prosecco και γιατί η σαμπάνια κοστίζει περισσότερο;

Μύθος # 2: Το Dry prosecco δεν είναι γλυκό

Η “Dry” ταξινόμηση προορίζεται πραγματικά για το πιο γλυκό prosecco που μπορείτε να πάρετε, με μέχρι 32g υπολειμματικής ζάχαρης. Αν ψάχνετε για κάτι (αληθινά) ξηρό και καθαρό στο προφίλ γεύσης, προτιμήστε το “brut” που έχει μόνο έως και 12 γραμμάρια ζάχαρης.

Μύθος # 3: Το Prosecco προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις

Αυτό που διαφοροποιεί το prosecco και το prosecco Superiore από τη σαμπάνια είναι το σημείο της τιμής – ακόμα και οι μπουτίκ ετικέτες από την περιοχή DOCG είναι σε τιμές που τις καθιστούν προσιτές για καθημερινή κατανάλωση. Και, επίσης τα κρασιά αυτά ταιριάζουν πολύ καλά και με τα τρόφιμα.

“Μπορείτε να συνδυάσετε ένα Brut με ένα ψητό στο φούρνο με κρεμώδη σάλτσα. Η ξηρότητα και η ορυκτότητα αυτού του prosecco με το φαγητό είναι ένας πολύ όμορφος συνδυασμός”, λέει ο Tardi και συνεχίζει: Αυτοί που προτιμούν ένα πιο ξηρό κρασί, πχ ένα Extra Dry, καλό είναι να προτιμήσουν ένα πικάντικο ασιατικό φαγητό. Ταιριάζει τέλεια. Οι φυσαλίδες του αφρώδους οίνου βοηθούν επίσης να καθαρίσετε τον ουρανίσκο σας. ”

Ποια είναι τα καλύτερα ποτήρια για να πιείτε σαμπάνια;

Μύθος # 4: Ο μόνος τρόπος να πιείτε prosecco είναι από ένα ποτήρι flute

Ενώ ένα ψηλό, κομψό ποτήρι είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό ποτήρι για prosecco (ή για οποιοδήποτε αφρώδες), το στενό σχήμα του ποτηριού δεν επιτρέπει μεγάλο μέρος της επιφάνειας του κρασιού να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εμποδίσει τη μύτη σας να πάρει όλα τα φρουτώδη και λουλουδένια αρώματα, που σημαίνει ότι δεν θα απολαύσετε το κρασί σας τόσο πολύ.

Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με ένα πιο ανοιχτό μπολ ή ακόμα και ένα prosecco Superiore όπου το σχήμα της τουλίπας σχεδιάστηκε ειδικά για να ενισχύσει τα φυσικά χαρακτηριστικά του prosecco.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ