Τα έντομα αφανίζονται γιατί πρώτη φορά στην ιστορία τους συνάντησαν τον άνθρωπο

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα έντομα είναι και δείκτες της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας;

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη αισθητή στον άνθρωπο από τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του: αλλαγές στις θερμοκρασίες, ακραία φαινόμενα και πολλά άλλα. Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση των αλλαγών αυτών που συμβαίνει γύρω μας και απλώς δεν γίνεται αντιληπτή: οι ραγδαίες αλλαγές στους αριθμούς των εντόμων, τόσο από άποψη πληθυσμών, όσο και από άποψη αριθμού ειδών».

Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο ΑΠΕ, ο Χρήστος Γ. Αθανασίου, καθηγητής Εντομολογίας, στο τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αυτή είναι η απάντηση των εντόμων στην κλιματική αλλαγή, συνεχίζει ο κ. Αθανασίου και προσθέτει: «Τα έντομα έχουν μια μοναδική ευκολία προσαρμογής σε μεγάλο εύρος συνθηκών. Άλλωστε, τα έντομα βρίσκονται σε αυτόν τον πλανήτη 300 εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς και, όπως λέει και η γνωστή ρήση, “ ο παλιός είναι αλλιώς”. Αυτό που εμείς βιώνουμε ως κλιματική αλλαγή, αυτό που έχει ολοφάνερα καθημερινή επίδραση στη ζωή μας και στο περιβάλλον μας, για τα έντομα είναι απλώς η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν ως είδη μέχρι και σήμερα, τα έντομα έχουν αντιμετωπίσει, ομολογουμένως λίαν επιτυχημένα, κλιματικές αλλαγές που ήταν πολύ πιο ακραίες από αυτό που βιώνουμε εμείς σήμερα”. Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, καθώς από την έρευνα διαπιστώνεται ότι υπάρχουν είδη εντόμων τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε τοπικές συνθήκες».

Και εξηγεί:

«Το ίδιο είδος λοιπόν, αν βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη, αντέχει σε περισσότερο κρύο από ότι στη νότια Ευρώπη ή διαχειμάζει νωρίτερα σε σχέση με τη νότια Ευρώπη. Βέβαια, σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι αυτονόητο. Αυτό όμως που δεν είναι αυτονόητο, είναι το γεγονός ότι το ίδιο είδος, ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί όποτε θέλει να είναι μόνο θηλυκό που γεννά άλλα θηλυκά-κλώνους με το ίδιο DNA, όποτε θέλει να εμφανίσει και αρσενικά τα οποία με σύζευξη με τα θηλυκά να δώσουν άτομα με διαφορετικό DNA, άλλοτε να γεννά αυγά και άλλοτε απ’ ευθείας νεαρά άτομα, άλλοτε να είναι άπτερο και άλλοτε να εμφανίζεται με πτέρυγες και πολλά άλλα. Πολλά είδη εντόμων, όταν βρίσκονται σε πολύ κρύες περιοχές παράγουν ουσίες που τα καθιστούν ικανά να μπορούν να επιβιώσουν για εβδομάδες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο είδος, μπορεί επίσης να αντέξει αρκετά και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους +55 βαθμούς Κελσίου».

Ποια είναι ωστόσο η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα έντομα;

Παρόλη την προσαρμοστικότητά τους, διευκρινίζει ο κ. Αθανασίου, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές και στα έντομα.

Για να εξηγήσει: «Τα έντομα, όπως και οι άλλοι οργανισμοί, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ακόμα σταδίου μαζικού αφανισμού των ειδών, διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Παρόλο που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, τα έντομα αποτελούν σήμερα πάνω από το 75 % των γνωστών ειδών, με πάνω από ενάμισι εκατομμύρια είδη. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές εργασίες που δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα είδη εντόμων να ανακαλυφθούν και ίσως τελικά, να είναι πιο εύκολο να υπολογίσουμε κάποτε τον αριθμό των αστεριών που υπάρχουν στο σύμπαν, παρά τον αριθμό των ειδών εντόμων που υπάρχουν στον πλανήτη Γη. Εντυπωσιακό πράγματι. Όμως, ταυτόχρονα, τα έντομα εξαφανίζονται μαζικά».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here