Μαύρη σοκολάτα: Πως κάνει καλό στην όραση

Ξέρουμε πως η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά μας. Αυτό έχουν αποδείξει εξ άλλου αμέτρητες έρευνες μέχρι σήμερα. Τώρα, νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η πικρή σοκολάτα κάνει καλό και στην όραση μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του San Antonio στο Texas των Ηνωμένων Πολιτειών, μελέτησαν 14 παλαιότερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 508.000 άνδρες και γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients».
Συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και τα μεγάλα γράμματα.

Οι ερευνητές βρήκαν πως οι φλαβονόλες που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα (μια ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες) δρουν ευεργετικά και στην όραση.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως όσοι εθελοντές έτρωγαν τακτικά μαύρη σοκολάτα (δύο έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η καθεμία την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» άλλη μελέτη, σε 20.951 άνδρες και γυναίκες, η οποία έδειξε ότι όσοι έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% στους λάτρεις της σοκολάτας. Αντίστοιχα ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και πολλές άλλες μελέτες, ενώ η νεότερη υποδηλώνει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα – τουλάχιστον παροδικά.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ